Сомалийски пирати съобщиха, че са отвлекли украински плавателен съд, чийто товар принадлежи на ООН, съобщи Ройтерс.
На борда имало индустриално оборудване, включително автомобили с логото на световната организация.

"Отвлякохме кораб, пренасящ екипировка, включително автомобили с логото на ООН, наши приятели са на борда му", заяви говорител на сомалийските пирати, представил се като Хюсеин.

Противоречива е информацията за принадлежността на отвлечения кораб. Първоначално за него бе съобщено, че е отвлечен по-рано днес от сомалийски пирати и на борда му се намират украински моряци.

Агенция Ройтерс съобщи, позовавайки се на представителя на Източноафриканската програма за оказване на помощ на моряците Андрю Мвангура, че пиратите са отвлекли гръцкия кораб "Ариана", плаващ под малтийски флаг, на борда на който се намират 24 гражданина на Украйна. По-рано същата агенция предаде, че съдът е украински.

Други световни медии обаче съобщиха, че е пленен британският кораб "Ариана" с украински моряци на борда. По-късно се появиха слухове и че корабът не е британски, а гръцки.

От министерството на търговския флот на Гърция обаче не потвърждават информацията за това, че отвлеченият от пиратите кораб е плавал с гръцки флаг.
"Гръцкият оперативен център не разполага с информация за отвлечен кораб", посочиха от там.