Платен от Катар откуп в размер на до 1 милиард долара е разгневил държавите от Персийския залив, пише "Файненшъл таймс".

Откупът е платен на ирански и свързани с "Ал Кайда" сили в Сирия.

Саудитска Арабия, Египет, ОАЕ и Бахрейн късат отношенията с Катар
Обновена

Саудитска Арабия, Египет, ОАЕ и Бахрейн късат отношенията с Катар

Защото подкрепял тероризма

Припомняме, вчера няколко арабски държави от Персийския залив скъсаха отношения с Катар, обвинявайки Доха, че подпомага терористите.

Емирството е дало голяма сума за освобождаването на 26 членове на ловна дружина за соколи, някои от които са били и членове на катарската кралска фамилия, ловували в Южен Ирак, заявиха източници пред изданието.

Доха няма да налага ответни мерки на арабските държави

Доха няма да налага ответни мерки на арабските държави

Катар иска диалог за разрешаване на различията

Междувременно външният министър на Катар, цитиран от АП, съобщи, че Кувейт се опитва да посредничи за разрешаването на дипломатическата криза - най-голямата в региона от войната с Ирак през 1991 г.

В интервю за "Ал Джазира" Мохамед ал Тани заяви, че кувейтският лидер е поискал от катарския емир Тамим бин Хамад ал Тани да отложи запланувана реч за кризата.

"Той получи обаждане от емира на Кувейт с искане да я отложи, за да му даде време за разрешаване на кризата", каза шейх Мохамед.

В същото време турският лидер Реджеп Ердоган е провел телефонни разговори с лидерите на Катар, Русия, Кувейт и Саудитска Арабия, съобщава Ройтерс, позовавайки се на президентски източници.

"Важността на регионалния мир и стабилност са подчертани по време на разговорите, както и важността да се съсредоточат върху пътя на дипломацията и диалога за намаляване на напрежението", поясниха източниците.

"Турски поток", Катар и Сирия обсъдиха Путин и Ердоган

"Турски поток", Катар и Сирия обсъдиха Путин и Ердоган

В телефонен разговор