Единственият в света плаващ ядрен енергоблок - ПЕБ "Академик Ломоносов" акостира в пристанището на Мурманск, на площадката на държавното предприятие "Атомфлот". С това завършва първият етап от транспортирането на плаващата АЕЦ (ПАТЕЦ) от Санкт Петербург, до мястото, където ще бъде разположена - град Певек (Чукотски автономен окръг).

През следващите месеци в Мурманск реакторите на плаващия енергоблок ще бъдат заредени с ядрено гориво. През 2019 г. плаващата АЕЦ ще бъде изтеглена до морското пристанище на град Певек. В момента се изгражда необходимата крайбрежна инфраструктура, сгради, хидротехнически съоръжения и брегова площадка за безопасен пристан. 

"Росатом" пусна плаващата АЕЦ към Чукотка

"Росатом" пусна плаващата АЕЦ към Чукотка

Съоръжението "Академик Ломоносов" е с живот 40 години, подходящо за отдалечени райони

ПАТЕЦ е разработена с голям коефициент на сигурност и ядрените реактори са предвидени за неуязвими от цунами и други природни катастрофи. Ядрените процеси на плаващия енергоблок съответстват на всички изисквания на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и не представляват заплаха за околната среда. Централата разполага с две реакторни инсталации КЛТ-40С, които могат да произвеждат до 70 MW електроенергия и 50 Gcal/h топлинна енергия в номинален работен режим, което е достатъчно за нуждите на град с население около 100 хиляди души. 

"Това е първият референтен образец на мобилен източник на ядрена енергия със средна мощност. По нашите прогнози интересът към подобни източници в близките години рязко ще нарасне. На този етап голям интерес проявяват всички островни държави, където по определени причини е невъзможно да бъде създадена мощна инфраструктура за подаване на електроенергия", обяснява Алексей Лихачов, генерален директор на "Росатом".