Северна Македония е за дипломатическо решение на спора между Русия и Украйна, но има вероятност да се ангажира в евентуален конфликт, ако НАТО поиска нещо подобно, коментира министърът на отбраната Славянка Петровска, съобщава сръбската медия b92.

Такъв ход би бил възможен само със съгласието на президента на Северна Македония Стево Пендаровски.

Петровска каза още, че македонските въоръжени сили вече подготвят анализи за евентуален ангажимент в този конфликт, но посочи, че решението за евентуално участие на македонски войници все още не е взето.

Противоположна позиция има хърватският президент Зоран Миланович. "НАТО засилва присъствието си, ние не трябва да правим нищо по въпроса, нито ще имаме нещо общо. Ако има ескалация, ще изтеглим войските си до последния хърватски войник. Това няма нищо общо с Украйна, но с политиката на Байдън виждам непоследователност и опасно поведение. Има начини да спасим Украйна, поне 99 процента, да й помогнем икономически".

"Украйна няма място в НАТО. Тя е една от най-корумпираните държави в света. Трябва мир. Трябва да се успокои политическата сцена и да не се позволява на екстремистите да продължават натиска върху политиката и затова Хърватия няма да участва в това. Няма да го допусна, а Пленкович (премиерът на Хърватия) може да продължава да заплашва Русия колкото си иска. Освен че е посетил два пъти Украйна не знае какво е станало. Хърватия трябва да бяга когато има пожар - затворете вратата", добави Миланович.

Испания успокоява: Военните ни сили в Източна Европа не са за нападение, а за възпиране

Испания успокоява: Военните ни сили в Източна Европа не са за нападение, а за възпиране

От години страната е разположила бойни самолети в балтийските държави