По-възрастните хора са почти четири пъти по-склонни да споделят фалшиви новини във "Фейсбук", отколкото по-младото поколение, според проучване, публикувано в списание Science.

Американските потребители на "Фейсбук" над 65 години споделят почти седем пъти повече статии от фалшиви новинарски домейни, отколкото тези на възраст между 18 и 29 години, съобщават изследователи от Нюйоркския университет и Принстън.

Изследователите анализират "Фейсбук" историята на около 1750 възрастни американци с препратки към линкове с фалшиви новини. По този начин те откриват, че по-голямата част от потребителите не споделят статии от фалшиви новинарски домейни през 2016 г. - 8,5% от тези в проучването като цяло са споделили поне една връзка към домейн, като denverguardian.com, truepundit.com или donaldtrumpnews.co.

Тези сайтове и още 18 други като тях са част от списък с "умишлено или систематично фактически неточни" истории, които изследователите определят като фалшиви новини. Но от онези, които споделят връзки от "предимно про-Доналд Тръмп" домейни, които учените разглеждат, има ясни демографски различия.

18% от републиканските потребители споделят поне една връзка от фалшив новинарски сайт, докато демократите са по-малко от 4%. Колкото по-консервативен е потребителят, толкова повече статии споделят - извод, който се дължи на факта, че фалшивите новини през 2016 г. са предимно про-Тръмп, и "тенденцията на респондентите да споделят статии, с които са съгласни".

Онези, които споделят най-много съдържание е по-малко вероятно да споделят фалшиви новини, което предполага, че проблемът не е, че някои хора "ще споделят нещо". Вместо това, хората, които споделят голям брой връзки, са по-умели в медийното съдържание и могат да различават реални от фалшиви онлайн.

"Тъй като най-голямото поколение на Америка навлиза в пенсионна възраст във време на дълбоки демографски и технологични промени, възможно е цяла група американци около и над 60 години, да няма нивото на грамотност за дигиталните медии, необходима за определяне на надеждността на новините, срещани онлайн", пишат авторите.

"В тези рамки, по-ниските нива на дигитална грамотност биха могли да се усложнят от тенденциите за използване на социално одобрение "лайкове", като признаци за доверие. Ако е вярно, това ще доведе до нарастващо въздействие, тъй като все повече американци от по-възрастните групи се присъединяват към онлайн социални общности", допълва изследването.

"Втората възможност", отбелязват авторите е, че "констатациите са специфичен случай на общият ефект на стареенето върху паметта. Паметта се влошава с възрастта по начин, който особено подкопава съпротивата срещу "илюзиите за истина".