Министърът на здравеопазването на Саудитска Арабия Хамад Ал-Мани, че пушачите в Кралството трябва да плащат по-висока здравна вноска.

Изявлението е било по повод мерките, които трябва да се вземат за ограничаване на тютюнопушенето в страната, пише zdrave.net.

Министърът е поискал от застрахователните компании да категоризират хората, като ги разделят на групи - пушачи и непушачи.
За пушачите е обявил, че е предвидена допълнителна такса, тъй като е доказано, че те попадат във високо рисков клас на заболеваемост.

По силата на новото правило, на фирми, ангажирани в областта на продажбите на тютюн и цигари, както и на лицата, които са членове на борда на тези компании, ще бъде забранено да се вписват в регистрите за сътрудничество с Министерство на здравеопазването.

„На компаниите няма да се издава медицински лиценз", е заявил министърът. Неговото ведомство не би подкрепило каквото и да е партниране с производителите на тютюн в бъдеще, се казва в публикацията на Arab News.

Мнението му е, че въпреки повишаването на информираността за вредните последици от цигарите, много хора продължават да пушат. „Задължение на Министерството е да се грижи за здравето на всички, както на тези, които пушат, така и на тези, които не пушат, но стават жертви на вторичното излагане на тютюневия дим", допълва той.