Вестник в Република Кипър публикува нови документи за годините на насилие, които доведоха до разделение на средиземноморския остров преди пет десетилетия, пише турският вестник "Хюриет".

От документите става ясно, че на гръцките войски в Кипър им е било наредено да "убиват по 10 турци на всеки грък".

Статията на Politis е озаглавена "Кипър: Престъпления, които останаха ненаказани". В нея се разказва, че двама гръцки войници и полицай са убити в Магуса (Фамагуста) на 11 май 1964 г. в момент, когато напрежението е ескалирало на фона на опитите на Гърция да присъедини острова към страната, наричано еносис. Един от убитите е Костакис Панделидис - син на директора на гръцката полиция в Никозия.

Според документите гръцките сили за сигурност са инструктирани да отмъстят с "убийството на 10 турци за всеки убит грък". На следващия ден 17 турци са отвлечени и екзекутирани чрез разстрел във Фамагуста.

Убийствата, възприемани от кипърските турци като етническо прочистване, продължили на 13 май, когато 11 кипърски турци са отвлечени и убити до езерото Паралимни. Останките са им открити през 2006 г., става ясно от документа.

Вестникът пише, че има още много други кланета, извършени от кипърските гърци и че те са останали ненаказани. Например, 126 турци, повечето жени, деца и възрастни, са убити и погребани в масов гроб в няколко села на 14 август 1974 г.

Отбелязва се, че повечето от убийците са екстремисти от EOKA (Национална организация на кипърските бойци) и дори кипърски гърци, които са били съседи на турските жертви.

Вестникът разкрива примери за извършвани от гърците кланета, включително за изнасилени турски жени, плячкосване на турски села и брутални убийства като разчленяването на турския собственик на кафене Мустафа Кукуди на 10 август 1974 г.

Вестник Politis е получил смъртни заплахи през тази седмица след публикуването на информацията.

Кипър е разделен от 1974 г. Част от Кипър е обявен за Севернокипърска турска република на 15 ноември 1983 г. Територията е призната за независима държава само от Турция.

Последният опит за обединение на разделения остров завърши с провал през юли 2017 г. след двугодишни преговори.