Убедителна победа постигна управляващата Партия на справедливостта и развитието на проведените в неделя президентски и парламентарни избори, предадоха световните информационни агенции.

Централната избирателна комисия вече потвърди резултатите. 

Ердоган води на изборите в Турция

Ердоган води на изборите в Турция

Според неокончателни резултати

Президентът Реджеп Ердоган е преизбран. Той спечели още на първия тур, като при преброени 99% от бюлетините, получава 53 на сто от гласовете. За победа в първия тур беше необходимо да бъдат спечелени повече от 50% от гласовете. 

Основният му съперник Мухаррем Индже взима 31 процента от гласовете. За Селахатин Демирташ и Мерал Акшенер са гласували около 8 на сто от избирателите.  

Окончателните резултати ще бъдат обявени в петък. 

Управляващата коалиция пък ще има мнозинство в 600-местния меджлис, като печели още 50 места. Партията на справедливостта и развитието на Ердоган е била подкрепена от 42 процента от избирателите, докато коалиционните им партньори от Партията на националистическото действие събират 11 на сто от вота. 

Основната опозиционна Народнорепубликанска партия печели 23 на сто от гласовете. Прокюрдската Демократична партия на народите събира подкрепа в размер на 12 процента от гласувалите. 

Ердоган вече се обяви за победител, а поддръжниците му празнуват победата. Той обяви, че страната му е дала урок по демокрация на света. 

Опозицията обвини държавните медии и избирателната комисия за манипулиране на резултатите. 

Снимка 364435

Източник: EPA/БГНЕС

Избирателната активност е 87%, като 56 млн. души имаха право на глас. Около 3 млн. турски граждани в чужбина гласуваха предварително. 

Според новото законодателство президентът вече има нови правомощия, наложени след опита за преврат преди 2 години. 

Изборният ден бе помрачен от убийства на регионални политиески лидери и арести. Въпреки това полицията твърди, че това са най-спокойните избори от години. 

Ердоган вече бе поздравен за резултатите от световните лидери. Един от първите бе българският премиер Бойко Борисов.