Българският посланик в Северна Македония Ангел Ангелов откри днес в Охрид паметник на загиналите петнадесет българи при потъването на кораба "Илинден" на 5 септември 2009 година.

Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Паметникът е изграден със средства на Държавния културен институт към министъра на външните работи на Република България.

8 години от трагедията с кораба "Илинден" в Охридското езеро

8 години от трагедията с кораба "Илинден" в Охридското езеро

Сотир Филевски не се придържал към наредбите

На церемонията при откриването посланик Ангелов подчерта, че новият паметник е произведение на изкуството, достойно за уважение, а също и символ, напомнящ за трагедията, която е част от общата история на България и Северна Македония.

На 5 септември 2020 г. се навършват 11 години от потъването на корабчето "Илинден" на 5 септември 2009 г. в Охридското езеро.

По време на инцидента в Македония се удавиха 15 български туристи. Корабчето превозваше над 50 българи към манастира "Свети Наум" и потъна за минути на 200 метра от брега.

На 5 юли 2011 г. Основният съд в Охрид призна за виновни двамата подсъдими.

Капитанът на кораба Филевски и хърватският гражданин Баич, дал сертификат за годността на плавателния съд, бяха осъдени на по една година затвор.

Съдът сметна, че Сотир Филевски не се придържал към наредбите за корабоплаването и лекомислено сметнал, че няма опасност като качва на борда на кораба над 50-те български туристи. Заради неспазване на закона за корабоплаването беше осъден и Баич.