На 6 февруари в Станфорд, щата Калифорния, почина 100-годишният Джордж Шулц - държавен секретар на САЩ в мандата на президента Роналд Рейгън, предаде CNN.

Новината за кончината му е съобщена от института "Хувър" на Станфордския университет, където той работи повече от 30 години.

Шулц е назначен начело на Държавния департамент от президента Рейгън през юли 1982 г.

Със своя прагматизъм, той има съществена роля за снижаването на напрежението между САЩ и Съветския съюз в края на 80-те години на миналия век, отбелязва "The Washington Post".

Докато е начело на американската дипломация през 1982-1989 г. Джордж Шулц допринася много за приключването на Студената война между Запада и водения от Москва комунистически блок, напомня "Гласът на Америка". През 1986 г. той съпровожда президента Рейгън на историческата му среща с тогавашния съветски лидер Михаил Горбачов в Рейкявик.

Уравновесен, търпелив и сдържан, Шулц курира завършването на работата по договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег и създава бъдещия модел на отношенията между Вашингтон и Москва, при който обсъждането на човешките права се превръщат в постоянна точка от дневния ред.

През януари 1989 г. Джордж Шулц напуска правителството, но продължава да се занимава със стратегически въпроси от политиката на Републиканската партия.

През август 2003 г. той е назначен за съпредседател (заедно с Уорън Бъфет) на Съвета по икономическо възстановяване на Калифорния, група съветници на кандидата за губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер.

През 2010 г. Шулц се среща в Калифорния с тогавашния президент на Русия Дмитрий Медведев, като ме подарява екземпляр от съветски плакат от 1921 г. с надпис "От мрака към светлината, от битката към книгата, от болката към радостта".

На 26 август 2014 г. Джордж Шулц публикува статия, в която препоръчва Украйна да бъде подкрепена срещу руската агресия - чрез доставки на оръжия, подготовка на армията й, както и чрез засилване на санкциите срещу Русия.