Напусна ни световно известният художик от български произход Христо Явашев-Кристо. Той почина на 84 години в дома си в Ню Йорк, се казва в публикация във Фейсбук, на общата му страница със съпругата му Жан-Клод.

"Кристо живя по най-пълноценния начин, не само като мечтаеше за това, което изглежда невъзможно, но като го постигаше. Кристо и Жан-Клод обединяваха хората в споделени преживявания по целия свят и създаденото от тях ще живее в нашите сърца и спомени." - гласи съобщение от офиса на художника.

Сред най-известните работи на Кристо са опаковането на сградата на Райхстага в Берлин и на най-стария мост в Париж, 38-километровите платнени завеси в Калифорния и платнените портали в нюйоркския Сентръл парк, плаващите кейове в езерото Изео в Италия.

Той имаше намерение да опакова парижката Триумфална арка в 25 хиляди квадратни метра сребристо-син плат. Инсталацията беше планирана за тази есен, но зради пандемията от коронавируса проектът беше отложен за 2021 г. От екипа му заявяват, че идеята ще бъде осъществена в негова памет.

Христо Явашев е роден в Габрово през 1935 г. Произхожда от стар разградски род. Дядо му е академик Анани Явашов, открил руините на древния римски град Абритус. Баща му е Владимир Явашев, инженер, роден в гр. Варна. Майка му Цвета Димитрова, е родом от Солун, дъщеря на македонски търговец. Неговата леля Дора Явашева е съпруга на видния български политик Иван Багрянов. Негови братя са известният актьор Анани Явашев и инж. Стефан Явашев.

От 1953 г. Христо Явашев учи в Художествената академия. През 1957 г. емигрира и през 1958 г. пристига в Париж, където среща бъдещата си съпруга Жан-Клод (родена Jeanne-Claude Denat de Guillebon), с която по съвпадение са родени в един и същи ден. Двамата започват съвместна работа. "Аз правя това, защото обичам Христо. Ако той беше зъболекар, щях да се занимавам със зъболекарство." - споделя Жан-Клод.

Двамата използват като художествен похват опаковането на предмети - от пишеща машина и телефон до мостове и цели сгради, като преминават към все по-мащабни творби. Изкуството им се категоризира като Environmental Art - изкуство на средата. Всички творби съществуват ограничено време и е невъзможно е да бъдат запазени - с което са сродни с "пърформанс артс". За всеки свой проект Кристо и Жан-Клод се борят упорито, понякога в продължение на години и десетилетия, като разясняват проектите си на общинари, политици, еколози, граждани. Всички произведения са финансирани със собствени средства, но самите те не са обект на продажба - творците не се представляват от агенции и не са свързани с дарения, подкрепа, реклама. Приходи няма и от продажба на плакати, автографи, сувенири, книги или филми. Доходите им са единствено от скиците и подготвителните рисунки за неговите работи, които се ценят и се продават на високи цени. Жан-Клод умира от мозъчен кръвоизлив на 18 ноември 2009 г. (Уикипедия)