На 92-годишна възраст почина американският пилот Пол Тибетс, пуснал бомбата над Хирошима, предаде АП.

Тибетс е починал в дома си, съобщи Гери Нюхаус, дългогодишен приятел на пилота.

Пол Тибетс е пилотирал и командвал самолета Б-29, който е пуснал атомната бомба над Хирошима през 1945 г.

Тибетс е страдал от множество здравословни проблеми и състоянието му е било изкючително влошено през последните два месеца.

Преди смъртта си Тибетс е заявил, че не желае официално погребение, както и надгробен камък, защото не искал това да се превърне в място, където противниците му биха могли по някакъв начин да изразят протеста си за случилото се на 6 август 1945г.

При атаката над Хирошима загиват около 100 000 души, хиляди други са ранени

Три дни по-късно американците пускат и бомбата над Нагасаки. Загиват 40 000 души.

Още в самото начало, когато разбрах за мисията, знаех, че ще е нещо емоционално, разказва самият Тибетс при отбелязването на 60-та годишнина от пускането на бомбата над Хирошима.

Имахме някакви чувства и емоции, но трябваше да ги оставим на заден план. Знаех, че това, което ще направя ще причини смъртта на хиляди, но това, което беше моят стимул бе, да си свърша добре работата, за да спрем смъртта на още хиляди, разказва Тибетс.

Пилотът никога не е съжалявал за стореното. По думите му, стореното е било патриотичен дълг,  правилният нещо, което е можел да направи в конкретната ситуация.

Не съм горд, че убих 80 000, но съм горд, че започнах от нищото, планирах добре ситуацията и се справих с работата си по перфектен начин, твърди още пилотът. Това е, бяхме във война. Тогава използваш всичко, с което разполагаш, споделя Тибитес.

Спах спокойно всяка нощ, завършва едно от последните си интервюта Тибетс.