Почина представителят на Иран в ОПЕК (Организацията на страните-износителки на петрол) Хосейн Каземпур Ардебили. Той е починал от кръвоизлив в мозъка, съобщиха от министерството на нефта на Иран, цитирани от РИА Новости.

Каземпур Ардебили от 1980 до 1981 г. бе начело на министерството на търговията на Иран, а от 1990 до 1995 г. бе посланик на Иран в Япония. В последните седем години той е делегат на Иран в ОПЕК.

Припомняме, ОПЕК (от френски Organisation des pays exportateurs de pétrole, OPEP; на английски: Organization of the Petroleum Exporting Countries, OPEC) е международна организация на държавите с най-голямо влияние на световния пазар на нефт. Нейната цел е контрол на цените на петрола чрез картелни споразумения.

ОПЕК е основана от Венецуела, Ирак, Иран, Кувейт и Саудитска Арабия на международна конференция в Багдад, проведена от 10 до 14 септември 1960 година. По-късно към организацията се присъединяват и други държави и от май 2017 година тя има 14 члена. От 1965 година централната дирекция на ОПЕК се намира във Виена (Австрия).