58-годишният нигерийски президент Умару Ярадуа е починал вчера в 21 ч. местно време в президентската вила Асо Рок, съобщи говорител на президентството, цитиран от РИА Новости.

Погребението ще се състои в четвъртък.

През декември миналата година беше съобщено, че Ярадуа страда от остър перикардит - възпаление на външната обвивка на сърцето.

След лечение в саудитска клиника той се завърна в страната, но здравословното му състояние не му позволи да поеме отново функциите си.

На 9 февруари парламентът назначи вицепрезидента Гудлък Джонатан за временно изпълняващ длъжността държавен глава.

Противниците на Джонатан разкритикува назначаването му, като призоваха за връщането на Ярадуа или за провеждането на демократични избори.

Вицепрезидентът на Нигерия Гудлък Джонатан положи клетва като президент след кончината на Ярадуа. Джонатан ще е държавен глава до насрочените след по-малко от година президентски избори.

Новият президент обеща, че негов приоритет ще са избирателната реформа и борбата с корупцията.

Умару Ярадуа пое управлението на страната през 2007 г.

Той стана първият държавен глава, обявил публично финансовото си състояние при встъпването си в длъжност.

По време на мандата си Ярадуа предприе мерки за прекратяване на насилието в делтата на р. Нигер, където бунтовническата групировка Движение за освобождение на делтата на Нигер извършва нападения над нефтени инсталации и отвлича служители на петролни компании от януари 2006 г. насам.