Да загубиш един генерал по време на война, която върви зле, може да се разглежда като жалко; да загубиш двама в рамките на 24 часа изглежда небрежно. Но това се случи с руското командване в Южна Украйна - и двата случая илюстрират допълнителни недостатъци и несъгласие сред руското военно ръководство, пише СиЕнЕн.

Рано във вторник украинска ракета удари хотел в крайбрежния град Бердянск, който беше превзет от руската армия.

Една от многото съобщени руски жертви беше генерал-лейтенант Олег Цоков, заместник-командир на Южния военен окръг и ключова фигура в защитата на Русия на окупираните райони на Южна Украйна. Смята се, че той е бил най-старшият сред около 10-те руски генерали, убити в кампанията в Украйна до момента.

Изглежда не е тайна, че 58-ма общовойскова армия е направила хотел "Дюн" свой щаб - но въпреки това Цоков се е нанесъл. И то след като беше тежко ранен миналата есен при украински удар край Сватово.

58-ма е критичен компонент в защитата на фронтовите линии в западна Запорожка област, където украинските сили се опитват да направят пробив в своята контраофанзива.

Но предстоеше по-лошо, много по-лошо.

"Уолстрийт джърнъл": Генерал Суровикин и 13 висши офицери са задържани

"Уолстрийт джърнъл": Генерал Суровикин и 13 висши офицери са задържани

Кремъл разследва бунта на Пригожин

Късно в сряда се появи четириминутно аудио съобщение от генерал-майор Иван Попов, командир на 58-ма дивизия, в което той осъди това, което той нарече предателството на руското военно ръководство и неадекватността, причиняваща масови жертви сред хората му.

Посланието му изтъква големи недостатъци в руската отбрана, които украинците очевидно се опитват да влошат с прекалибриран подход, който набляга на огъня на далечни разстояния срещу руските тилови позиции.

Попов каза, че е повдигнал въпроси за "липсата на контрабатарейна стрелба, липсата на артилерийски разузнавателни станции и масовата смърт и раняване на нашите братя от вражеската артилерия. Повдигнах и редица други проблеми и ги изразих на най-високо ниво".

Оплакванията на Попов, според Института за изучаване на войната, може да разкрият важни проблеми за руснаците - че им "липсват оперативни резерви, които да им позволят да извършват ротации на персонала, отбраняващ се срещу украинската контраофанзива и че руските отбранителни линии може да са крехки."

Но Попов не беше свършил. Той продължи с това, което изглежда е горчива атака срещу началника на щаба на руската армия Валери Герасимов.

"Въоръжените сили на Украйна не можаха да пробият нашата армия отпред, но нашият старши командир ни удари отзад, коварно и подло обезглавявайки армията в най-трудния и напрегнат момент."

Той включи министъра на отбраната Сергей Шойгу в своята тирада. "Явно висшите командири усетиха опасността в мен и светкавично, за един ден, измислиха заповед за министъра на отбраната, отстраниха ме от заповедта и се отърваха от мен", каза той.

CNN: Генерал Суровикин е таен член на "Вагнер"

CNN: Генерал Суровикин е таен член на "Вагнер"

Той е в неизвестност след бунта на Евгений Пригожин

"Колосална подкрепа"

Руски военни блогъри предполагат, че и Цоков, и Попов са способни войни, които са вдъхвали лоялност сред хората си. 51-годишният Цоков изглежда е бил изгряваща звезда в руската армия. През 2021 г. той изнесе реч на церемония в Кремъл за военни кадети, на която присъства президентът Владимир Путин .

Военният блогър Рибар отбеляза в дълъг коментар, че "Попов се радва на колосална подкрепа от личния състав: бойците на фронта бяха силно деморализирани от новината за уволнението на "обикновения" и "чист" честен генерал Попов.

Последните изказвания на Попов като командир наистина са посветени на неговите войски. "Лека нощ, мои любими гладиатори, любими роднини, семейство", каза той. "Винаги съм на разположение за вас. За мен е чест да стоя с вас в едни и същи редици."

Загубата на командири, които вдъхновяват лоялност, е не само небрежност. Това е потенциално опасно.

И не е като че мъките на 58-ма са изолирани примери. Бунтът на Вагнер в края на юни постави под въпрос ефективността и лоялността на няколко високопоставени фигури, някои от които не са били виждани оттогава.

Докато бунтът се разгръща, генерал Олег Суровикин, началник на руските въздушно-космически сили, се появява във видео, изглеждащо малко разбъркано и призовава шефа на Вагнер Евгений Пригожин да спре бунта си. Суровикин беше в добри отношения с Пригожин, който изрази възхищението си от генерала.

Всъщност Суровикин беше този, който извърши организирано изтегляне от Херсон миналия ноември, спечелвайки похвала за това, след като беше назначен за ръководител на руските сили в Украйна.

Но след това той беше заменен през януари. И той не е бил виждан, откакто се разрази бунтът на Вагнер. На фона на интензивни спекулации относно статута му, ръководителят на комисията по отбрана на Държавната дума Андрей Картаполов каза в сряда, че той "си почива" и не е на разположение - любопитно място да бъдеш в разгара на война, която не върви добре. Кремъл отклони въпросите за Суровикин към Министерството на отбраната.

В четвъртък Картаполов се оказа отговарящ на още въпроси, този път за Попов.

"Сигурен съм, че ще разрешат проблемите", каза той. "Попов трябва да служи в армията. Той е обещаващ генерал. Той има всичко пред себе си. " (Картаполов някога сам командваше 58-ма общовойскова армия.)

Но Картаполов имаше и нещо, което може да се разглежда като завоалирано послание към Министерството на отбраната, добавяйки в Telegram: "Най-важното умение на всеки шеф е способността да вижда проблемите и да чува своите подчинени. Затова смятам, че тези, които трябва да го направят, са чули, видели и ще вземат мерки."

Путин, Пригожин и „гратисният период“ на вожда на ЧВК

Путин, Пригожин и „гратисният период“ на вожда на ЧВК

В момента, в който в Москва решат, че има кой да поеме бизнеса на Пригожин с минимални щети и загуби, тогава вече той ще трябва много стриктно да следва съвета на генерал Петреъс и да избикаля отдалеч отворените прозорци

Несигурност и объркване

Екосферата на руските военни блогъри е по-малко сдържана.

Не за първи път те повдигнаха призрака, че йерархията тъне в разчистване на сметки. Един от най-известните блогъри Рибар казва, че съдбата на Попов е илюстрация на "лов на вещици", започнал след бунта на Пригожин.

Едно неофициално издание - VChK-OGPU - каза в сряда, че "войната" в Министерството на отбраната продължава. Твърди се, че именно Герасимов е поискал отстраняването на Попов, обвинявайки го в "алармизъм и изнудване на ръководството".

VChK-OGPU твърди, че Попов е заплашил да отиде директно при президента Владимир Путин с протеста си - и че след това Герасимов "го е отстранил от поста му и го е изпратил на фронтовата линия".

Местонахождението на Попов е неизвестно.

На фона на цялата несигурност и объркване Министерството на отбраната пази монашеско мълчание. Нито дума за Цоков два дни след убийството му; без ограничение на щетите при драматичното уволнение на Попов. Без коментар за местонахождението на Суровикин.

Това, което Министерството на отбраната предлага, когато ръководството му е под въпрос, са добре хореографирани изяви на министър Шойгу и обикновено невидимия Герасимов. Скоро след бунта Шойгу беше видян на инспекция някъде в Украйна (въпреки че кога точно е заснет видеоклипът остава под въпрос).

Докато се носеха слухове за Суровикин, Герасимов беше видян на видно място в конферентен разговор със заместника на Суровикин: показно, че е начело и може би намек, че Суровикин е изпаднал в немилост.

Дара Масикот, експерт по руските военни в RAND Corporation, каза по това време: "Изборът да се подчертае само доста скучна актуализация на ВКС (въздушно-космическите сили), като се имат предвид слуховете, които се въртят за статуса на Суровикин, най-вероятно е умишлен."

В туит на 10 юли Масикот добави: "Пътното шоу "Всичко е наред, аз съм добър министър на отбраната" продължава, този уикенд Шойгу внезапно посети полигон."

Блогърът Рибар повтаря тази тема, като каза в сряда: "Много е трудно да се отрече фактът, че сега ръководството на руското министерство на отбраната се основава главно на положителни доклади, които трябва да прекъснат отрицателните".

След това Рибар допълва, "конфликтът между Попов и Герасимов подчертава основното: липсата на единство в руските въоръжени сили. И врагът със сигурност ще се възползва от това. ... И, разбира се, Русия ще пострада от това. И това е най-тъжното."

Западни експерти казват, че култура на дребно съперничество, отчасти водена от ендемична корупция, прониква в Министерството на отбраната и много ешелони на въоръжените сили, въпреки належащите нужди на кампанията в Украйна.

Има и поредни разкази за некомпетентност и жестокост сред висшите командири. Един пример: фиаското на щурмуването на град Въгледар през януари, втората катастрофа, която ръководи същия командир.

Миналата година имаше хаотичен опит за преодоляване на река в Източна Украйна, който завърши със загуба на по-голямата част от батальонна тактическа група.

И тогава има сюрреалистичната сага за Пригожин. Когато бунтът му започна, лидерът на Вагнер укори (във видео) двама много висши военни и също така даде да се разбере, че целта му е уволнението на Шойгу и Герасимов, които той дълбоко мразеше.

Пет дни по-късно, според Кремъл, Пригожин и неговите висши командири са провели тричасова среща с президента Путин (който по-рано приравни бунта с предателство), за да обсъдят проблемите. Изразът "смесени сигнали", ни идва на ум.

Всяка военна кампания би претърпяла неуспехи и объркване, но руското нахлуване в Украйна рядко се е отличавало с гъвкаво генералство или последователно лидерство.

Загубата на все по-способни командири е още един знак, че "специалната военна операция" на Русия изглежда по-малко специална с всяка изминала седмица.

Руски генерал уволнен след обвинение срещу командването

Руски генерал уволнен след обвинение срещу командването

Бил изправен пред избора да мълчи или да изложи проблемите пред ръководството