САЩ, Великобритания и Франция са сред почти 40 държави, които няма да се присъединят към преговорите за световна забрана на ядрените оръжия, които започват днес в ООН.

Белият дом решава дали да следва целта свят без ядрени оръжия

Белият дом решава дали да следва целта свят без ядрени оръжия

Белият дом ще провери дали "свят без ядрени оръжия е реалистична цел"

Това заяви посланикът на САЩ в световната организация Ники Хейли, цитирана от Ройтерс.

Хейли подчерта пред журналисти, че държавите, пропускащи преговорите, са ангажирани да изпълняват влезлия в сила през 1970 г. Договор за неразпространение на ядрените оръжия, който има за цел предотвратяване разпространението на ядрени оръжия и технология за създаване на оръжия за масово поразяване.

Нищо друго не искам за семейството си освен свят без ядрени оръжия. Но трябва да бъдем реалисти. Имали някой, който вярва, че Северна Корея ще се съгласи на забраната, попита тя.

Общото събрание на ООН прие резолюция през декември 2016 г. - 113 "за", 35 "против" и 13 "въздържал се", с която се призовава започване на "преговори за приемане на правно обвързващ инструмент за забрана на ядрени оръжия, който да доведе до пълното им елиминиране". Призовават се всички страни членки да участват.

Ще видите, че почти 40 държави няма да присъстват днес в Общото събрание, поясни американският дипломат и добави, че не може да се позволи "лошите актьори да се сдобият с тях и тези като нас, които са добри, да се опитват да поддържат мира и сигурността, да не ги притежават".

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп решава дали да потвърди целта за свят без ядрени оръжия, каза съветник от Белия дом миналата седмица.

Британският посланик Матю Райкрофт подчерта, че Обединеното кралство няма да участва на преговорите, защото не вярва, че ще доведат до ефективен напредък в световното ядрено разоръжаване.

Алексис Ламек, заместник-постоянен председател на Франция в ООН, пък изтъкна, че условията в областта на сигурността не позволяват ядрено разоръжаване.