Португалия съобщи, че близо половината от всички жертви на коронавируса в държавата са само през януари, информира "Ройтерс".

Осведомителната агенция отбелязва, че информацията подчертава колко тежко е положението в страната, която като цяло се защити по време на първата вълна на коронавирус пандемията.

Германия помага с военни лекари на Португалия в борбата с COVID-19

Германия помага с военни лекари на Португалия в борбата с COVID-19

Местата в интензивните отделения в страната се изчерпват

Болниците в държавата с над 10 милиона души население са на ръба на срив, като линейките понякога чакат на опашки с часове заради липса на легла. Някои болници не могат да открият достатъчно място в моргите за телата.

Властите смятат, че резкият скок на инфекциите и на смъртните случаи се дължи на по-заразния щам от Великобритания, но в същото време признават, че разхлабването на ограничителните мерки около коледните и новогодишни празници също е причина за ръста.

Португалия пред заплаха да остане без COVID-легла в интензивните отделения

Португалия пред заплаха да остане без COVID-легла в интензивните отделения

Имали само 7 свободни легла от общо 850

През януари общо 5576 души са починали от коронавируса, което представлява 44,7% от всички 12 482 фатални случая от началото на пандемията, показват данни на здравните власти DGS.

Асоциацията, представляваща погребалните домове, предупреди, че обществените болници нямат място за съхранение на починалите от коронавирус и някои болници, включително най-голямата в страната "Санта Мария", са поставили допълнителни хладилни камери за намаляване на натиска върху моргите.

От март 2020 г. в страната са регистрирани 711 018 случая на коронавирус, като 43% от тези инфекции са през януари.

До момента 70 000 португалци са получили по две дози от ваксини. От днес се ваксинират всички на възраст над 80 г.

В болница са приети общо 6694 заразени с коронавирус и 858 в интензивни отделения. Португалия има общо 850 легла в интензивни отделения за пациенти с коронавирус и 420 за тези с други заболявания.