Португалия съобщи, че има само седем свободни легла в отделения за интензивно лечение (ICU), създадени за случаи на COVID-19 на континента си, предаде "Ройтерс".

Данните на Министерството на здравеопазването показват, че от 850 легла за интензивно лечение, разпределени за случаите на COVID-19 на континенталната част, сега са заети рекордните 843 легла. Нацията от 10 милиона души разполага с допълнителни 420 легла за интензивно отделение за тези с други заболявания.

Министерството заяви, че броят на ежедневните инфекции е 12 435, докато има 293 смъртни случая.

Португалия досега е докладвала за общо 12 179 смъртни случая от COVID-19 и общо 711 018 случая. 

Португалия проплака от "ужасната" ситуация с COVID-19

Португалия проплака от "ужасната" ситуация с COVID-19

А може да се очаква само ограничена помощ от чужбина

Министерството на правосъдието заяви, че неговият институт по съдебна медицина, чиято роля включва обработка на аутопсии за полицията и други, е поискал хладилен камион, за да запази телата, тъй като погребалните къщи не са били в състояние да ги вземат достатъчно бързо.

Асоциация, представляваща погребалните домове, заяви, че държавните болници също изчерпват хладилното пространство за запазване на телата. Някои болници са инсталирали студени контейнери, за да облекчат натиска върху моргата си.

Тъй като леглата в континента са малко, трима пациенти, нуждаещи се от критични грижи, бяха прехвърлени от Лисабон до португалския остров Мадейра в петък, където здравната система е под по-малък натиск.

Португалия затяга блокадата след счупени рекорди за заразени и починали от COVID-19

Португалия затяга блокадата след счупени рекорди за заразени и починали от COVID-19

Скокът на заразените е резултат от разпространението на британския щам

Правителството приписва нарастването на инфекциите на решението да се отпуснат ограниченията по време на Коледа, обвинявайки скоростта на разпространение на инфекциите на новия щам, открит за първи път във Великобритания.

Според португалския здравен институт новият вариант на вируса ще представлява 65% от новите случаи на COVID-19 в рамките на три седмици.

Португалия удължи блокирането до средата на февруари и наложи строги ограничения за пътуване.