Под 10% от европейците очакват президентските избори в САЩ през ноември да бъдат напълно свободни и честни. Мнозинството заявяват, че биха искали Джо Байдън да победи Доналд Тръмп, пише "Гардиън", позовавайки се на социологическо проучване на YouGov.

Анкетата е проведена във Великобритания, Дания, Франция, Германия, Италия, Испания и Швеция.

Само в Италия повече от 10% са на мнение, че американският изборен процес ще се докаже като безупречен. В останалите шест държави мнението, че изборите на 3 ноември ще бъдат "напълно свободни и честни" варира от 2% в Германия до 7% в Испания. В нито една от страните няма повече от 44%, които да мислят, че гласуването дори ще бъде "напълно или почти" свободно и честно.

Проучването, проведено между 15 септември и 4 октомври с участието на повече от 1000 души във всяка от посочените страни, разкрива още, че европейците като цяло подкрепят Байдън, въпреки че не го оценяват високо.

80% от датчаните искат демократът да спечели, следвани от 71% от германците, 64% от французите и 61% от британците. В четирите държави подкрепата за победа на Тръмп варира от 6% до 14 на сто.

Президентът се радва на най-силна подкрепа в Италия, но дори и там само 20% искат Тръмп да спечели втори мандат в сравнение с 58%, които желаят Байдън да победи.

Европейското одобрение за президентството на Тръмп е много ниско. Само 5% в Дания, 10% във Великобритания и 15% в Италия определят управлението му като добро. 82% в Дания, 70% във Великобритания и 61% в Италия го определят като "слабо" или "ужасно".

17% от респондентите във Великобритания смятат, че Байдън ще бъде "добър" президент, а на същото мнение са 23% в Германия и Швеция.

Докато много малко от респондентите са на мнение, че Байдън ще бъде слаб президент, 27% във Франция и 55 на сто в Дания мислят, че ще бъде средна работа или признават, че нямат си и на идея какъв лидер ще бъде той. На въпрос как Байдън ще се представи като държавен глава, между 21% и 45% отговорят "не знам".

Но попитани за сфери като международните отношения, климатичните промени, пандемията от коронавирус, икономиката, тероризма и мира, респондентите считат, че Байдън ще свърши по-добра работа от Тръмп.

10-14% мислят, че американският лидер е имал положително влияние върху страната им, докато 52-69% вярват, че е имал негативно влияние.

6% от датчаните и 15% от италианците са на мнение, че Тръмп е добро нещо за света, докато 84% от датчаните и 68% от италианците мислят обратното. Между 27% (Франция) и 44% (Испания) дори казват, че Тръмп е оказал негативно въздействие върху тях лично.

Между 29% и 49% вярват, че победа на Байдън ще има положително въздействие върху страната ми, а 36-58% смятат, че ще е добре за света.

От 47% в Италия до 74% в Дания вярват, че предизборната кампания на Тръмп до момента е "нечестна". Кампанията на Байдън е разглеждана като честна от 26%-43% от анкетираните и 7%-15% като нечестна.

Във всяка от седемте страни повечето анкетирани очакват Байдън да спечели изборите. Само в Дания над 50% заявяват, че Байдън ще спечели.