Има по-голяма вероятност поддръжниците на Брекзит да живеят в райони, които са най-заплашени от икономическото въздействие на автоматизацията. Това разкрива проучване за въздействието на роботите и изкуствения интелект на работното място, цитирано от "Гардиън".

Институт за бъдещето на работата (IFW) отбелязва, че карта с районите на Великобритания, които вероятно ще бъдат засегнати от автоматизацията съвпада с картата с британските избиратели, гласували за Брекзит.

До 15 милиона работници са заплашени да изгубят работата си заради автоматизацията през следващото десетилетие, според поредица от доклади, които се опиват да представят мащаба на въздействието на новите технологии на работното място.

През 2015 г. Банката на Англия изчисли, че до 15 милиона работни места ще трябва да се адаптират или ще бъдат затворени заради автоматизацията. Консултантската фирма PwC е установила, че 10 милиона или 30% от работните места на Острова са под потенциална заплаха при пробив в сферата на изкуствения интелект. В някои сектори половината работни места могат да бъдат затворени.

IFW, който е съфинансиран от бившия лейбъристки депутат Том Уотсън отбелязва, че нова група, наричана "незабележимите аутсайдери", е ръководена от засиленото чувство на несигурност, свързано с автоматизацията. Пояснява се, че те имат несигурна работа или ниско качество работни позиции, а също така може да работят в складове или в производството. Те е много по-вероятно да са гласували за Брекзит в сравнение с други групи. В тази група влизат британци на възраст над 65 г., жени и тези, които са бели и са родени на Острова.

Град Бостън в графство Линкълншир и Мансфийлд в Нотингамшир са начело на списъка с места, където се очаква да навлезе автоматизацията. В списъка също влизат Харлоу в Есекс и Грейт Ярмут в Норфолк. Те са също сред районите, където повечето са гласували за Брекзит.

В Бостън има 54-58% шанс работните места да бъдат автоматизирани. В квартали на Лондон е най-малка вероятността работните места да бъдат автоматизирани и са сред тези, които е най-вероятно да гласуват за оставане в ЕС.