Испанската партия срещу строгите мерки за икономии "Подемос" внесе вот на недоверие срещу премиера Мариано Рахой, съобщава Ройтерс.

Мотивът е корупционни скандали, които разтърсиха управляващата Народна партия през последните няколко години.

Партия "Подемос", която спечели около 1/5 от гласовете на проведените избори през миналата година, няма достатъчно депутати за категоричен успех.

Обаче искането е внесено два дни преди социалистите да изберат лидер след месеци без председател на партията.

Вотът на недоверие ще бъде гласуван в четвъртък, 25 май, въпреки че социалистите на този етап не показват, че искат сваляне на правителството.

В неделя социалистите ще изберат между Педро Санчес, който най-близо стои до "Подемос" в позицията си срещу премиера, и Сусана Диас - умерен социалист, който изчисти пътя за победата на Рахой на парламентарния вот през октомври.

Третият кандидат е бившият председател на парламента Паци Лопес, но той има малки шансове. 

От "Подемос" обявиха, че вотът е протест срещу Народната партия и използваните от управляващите държавни средства и институции в полза на интересите си.

Има сериозна алтернатива на Народната партия. Алтернатива, която уважава човешките права и демокрация, която не толерира авторитарни и корупционни практики, каза говорител на "Подемос" след внасянето на вота.