Япония работи за организиране на среща между премиера Шиндзо Абе и лидера на КНДР Ким Чен-ун. Една от възможностите е Абе да посети Пхенян през август.

Това пише вестник Yomiuri, цитиран от "Ройтерс".

Вестникът отбелязва, позовавайки се на множество правителствени източници, че представители на двете държави са установили контакт няколко пъти през последните месеци. Те преговарят за възможна среща между двамата лидери.

Япония очаква да вземе участие в ядреното разоръжаване на КНДР, но само след като Международната агенция за атомна енергия възобнови инспекциите.

Абе настоява да се разреши проблемът с отвлечените от КНДР японски граждани. Токио няма да отпуска икономическа помощ до разрешаването на този въпрос и ядреното разоръжаване.

Японският вестник допълва, че ако срещата на Абе с Ким не се осъществи в Пхенян, Япония разглежда друг сценарий - разговорите да се състоят в кулоарите на планирания за септември икономически форум във Владивосток, ако севернокорейският лидер участва.

Правителствен източник, запознат с въпроса, разкри пред "Ройтерс", че представители на Япония планират да обсъдят срещата със свои колеги от КНДР на международна конференция за сигурност в Североизточна Азия, която ще се проведе в Монголия в четвъртък и петък.

Източникът добави, че все още не е ясно дали Абе ще присъства на конференцията във Владивосток, тъй като управляващата Либералдемократическа партия ще избира партиен ръководител.