Подкрепата за Социалдемократическата партия на Германия, която е партньор в управлението на консерваторите на канцлера Ангела Меркел, достигна 24-годишно дъно.

Това става ясно от социологическо проучване на Forsa, цитирано от Ройтерс.

Двете основни партии на Германия загубиха подкрепа през последните шест месеца за сметка на антиимиграционната „Алтернатива за Германия” заради имигрантската криза.

Социалдемократите губят още 2% и така подкрепата за втората партия в страната се срина до 19% - за първи път през последните повече от две десетилетия партията е подкрепяна от под 20% от анкетираните при социологически проучвания. Тя получава под 20% и при други изследвания.

Лидерът на социалдемократите Зигмар Габриел е притискан от някои от съпартийците си да промени политиката на партията преди следващите парламентарни избори през септември 2017 година, за да мобилизира традиционния електорат.

Християндемократическият съюз на Меркел получава 34% подкрепа – без промяна от миналата седмица. Зелените и „Алтернатива за Германия” съответно са подкрепяни от 14 % (+1%) и 11% (+1%).

Някои анализатори предполагат, че основните партии ще разгледат варианти и за нови партньори, за да спрат „Алтернатива за Германия”, включително коалиция между консерваторите и Зелените.