Предварителните резултати от проведените вчера президентски избори и референдум в република Южна Осетия посочват за победител кандидатът Анатолий Бибилов.

Въпреки изненадващия снеговалеж, необичаен за този период от годината, до урните отидоха на дадат своя глас повече избирателите, отколкото се очакваше. В Северна Осетия дори имаше райони, където изборните бюлетини свършиха.

Предварителните резултати, огласени от Централната избирателна комисия в обявилата независимост република, показват, че най-много гласове събира настоящият председател на парламента Анатолий Бибилов (57.98%). На втора позиция се нарежда настоящият президент и кандидат за втори мандат Леонид Тибилов с 30%. Алан Гаглоев (сътрудник на КГБ в Южна Осетия) събира 11.1% подкрепа. 1.52% от гласоподавателите са избрали опцията "против всички".

"Въпреки че се знаеше, че Москва поддържа кандидатурата на действащия президент Леонид Тибилов, повече избиратели избраха Анатолий Бибилов, което се явява важен критерии за оценка на степента на независимост на републиката. Въпреки различните тежнения, Русия изгражда отношенията си с Южна Осетия на равноправна основа, коментира за News.bg заместник-председателя на Комитета за приятелство с България в Южна Осетия Инал Плиев.

Резултатите от референдума, който се проведе заедно с президентските избори, показват, че 78% от гласувалите искат връщането на историческото име на Южна Осетия - Алания, 20% са против. 2% от бюлетините от гласуването за референдума са недействителни.

Окончателните резултати най-вероятно ще бъдат оповестени до 5 дни.