Около 30 българи от Босилеград се събраха пред парламента в знак на протест срещу изказване на председателя на Народното събрание Цецка Цачева, че България подкрепя членството на Сърбия в ЕС.

Според тях не е редно да декларираме такава подкрепа, докато в Западните покрайнини съществуват антибългарски настроения. Българите от Босилеград са категорични, че са подложени на асимилация.

Те носеха българското знаме и надписи: "Къде и какво прави министърът за българите в чужбина?", "Бойко на връщане от Белград, мини през Босилеград", "Ние сме хора, а не мост на сътрудничество", "Сърбия в ЕС, но не за наша сметка" и др.

"Безрезервната подкрепа на Сърбия за членство в ЕС означава безрезервна подкрепа на политиката на национална асимилация, която сръбските власти провеждат десетилетия срещу българите в Западните покрайнини", заяви Иван Николов, българин от Босилеград.
С изявлението си Цачева според него подкрепя асимилационната политика срещу българите, която упражнява Сърбия.

"Ние ще се радваме на българската подкрепа за членството на Сърбия в ЕС и на добрите българо-сръбски отношения, само ако Сърбия се разграничи от миналото и съгласно европейските принципи и ценности гарантира правата и интересите на българите в Западните покрайнини", посочи още Николов.

"Не прави чест на България, че подкрепя европейското членство на една страна, над която все още тегнат обвиненията за престъпления срещу човечеството и геноцид", допълни той. По този начин България се излага в очите на европейските си партньори, смята Иван Николов.

Издигайки добросъседските отношения със Сърбия над правата на българите в Западните покрайнини, България за пореден път предава не само сънародниците си в Сърбия, но и европейските ценности, които е длъжна да защитава, изтъкна още Иван Николов.
Според него България има морален дълг да защитава българите от Западните покрайнини.

След протеста си пред парламента, българите от Западните покрайнини се срещнаха с лидера на „Атака" Волен Сидеров.

Състоянието на нашите сънародници не е такова, каквото трябва да бъде, изтъкна Сидеров. Националистите категорично застават зад техните искания - България да подкрепи членството на Сърбия в ЕС при условия да се подобри животът на българите там.

Тук не става въпрос за ултиматуми, посочи лидерът на „Атака" Волен Сидеров. Ще помогнем с каквото можем искането им да влезе при председателя на НС, каза още той.

Миролюб Иванчов даде две декларации на Сидеров. Едната - копие от исканията, връчени на парламентарния шеф Цецка Цачева, която утре в 10 ч. ще се срещне с тях. Другата декларация е специално за лидера на националистите.

Иванчов благодари на Сидеров, че ги е приел и че се ангажира с проблемите на българите от западните покрайнини.

Сидеров от своя страна каза, че „Атака" иска да се преразгледа Ньойския договор, който, по думите му, е несправедлив за българската страна. Това искане на „Атака" е връчено в представителството на ЕС в София.

Иван Николов, също българин от западните покрайнини, заяви: „Днешният протест не е насочен срещу никого". „Искахме да обърнем внимание върху това, което се случва в западните покрайнини", допълни той.

Николов каза още, че сънародниците ни в западната съседка като чули изказването на Цецка Цачева решили, че България отново ще ги предаде. Сърбия не се е отказала от своята асимилаторска политика, изтъкна още Иван Николов.