В Санкт Петербург погребаха загиналите на подводница в Баренцово море руски военни, предаде агенция "Интерфакс". 14-те моряци бяха положени в Серафимовското гробище в руския град. Там е погребан и екипажът на подводницата "Курск", която аварира през 2000 г., също в Баренцово море.

Траурната церемония е била "закрита", а достъпът до мястото е бил ограничен.На панихидата са присъствали руският заместник-министър на отбраната Андрей Картаполов и командването на Западния военен окръг на руските ВМС.

Преди това руските медии съобщиха, че датата и мястото на погребението няма да се обявяват официално.

Припомняме моряците загинаха на 1 юли при пожар на секретен дълбоководен апарат, изпълняващ мисия в Баренцово море. Седмина от тях са капитани първи ранг. Събирането на толкова висши военни на малък апарат, който официално се занимава с научни изследвания, породи множество въпроси. Властите отказаха информация по темата.

14 загинали при пожар в дълбоководен апарат на военния флот на Русия

14 загинали при пожар в дълбоководен апарат на военния флот на Русия

Апаратът изучавал океанското дъно

Основната официална версия е, че е имало възпламеняване в акумулаторния отсек. Властите не назоваха името на подводницата, но в руските медии се появиха множество публикации, че става дума за апарата АС-31, известен с името "Лошарик" - един от най-секретните проекти на руския флот, специализиран в диверсионни действия, включително саботиране на подводни кабели.

Смята се, че той е шпионирал интернет връзките и дори е подготвян за атака срещу глобалната мрежа при евентуален конфликт със Запада.

Според информация на "Свободна Европа", апаратът АС-31 е проектиран така, че да може да се спуска по-дълбоко от обикновените руски бойни подводници и да може да се движи под друга, по-голяма подводница, без да бъде забелязан.

Подобни плавателни съдове представляват интерес за НАТО, особено след като руски подводници бяха засечени в близост до американската акватория. Разузнавателните служби на САЩ публично изказваха предположения, че руският флот може да търси начин да прекъсне подводните оптични кабели, които поддържат комуникациите между бреговете на Атлантическия океан. Обсъжда се и вероятността от атака срещу съоръжения на НАТО за следене на подводници.

През 2018 г. САЩ обвиниха Москва, че се опитва да локализира и прекъсне подводните кабели и наложиха икономически санкции за компаниите, които доставят екипировка за подводни операции на Федералната служба за сигурност.

Пожарът на подводницата отново повдига този въпрос. Не е ясно с какво точно е правила тя. Фактът, че на борда ѝ е имало толкова високопоставени военни обаче е необичаен за обикновена изследователска операция, отбелязва Сара Рейнсфорд, кореспондент на Би Би Си в Москва.

За много руснаци инцидентът напомня на потъването на подводницата "Курск", при което загинаха 118 моряци през 2000 г. Първоначално той беше скрит от обществото, а самият президент Владимир Путин не прекъсна почивката си, с което си навлече гнева на руските граждани. Трагедията се случи в Баренцово море по време на най-големите след разпадането на СССР военноморски учения на Русия, напомня "Свободна Европа".