Руският премиер Михаил Касянов заяви, че положението на подводницата Курск, която се намира на дъното на Баренцово море с екипаж от 118 души е катастрофално. След няколко провалили се опити за спасяване на екипажа на една от най-модерните руски подводници, вчера - 16 август, руските власти поискаха помощ от Великобритания и Норвегия.

Спасителите от руския Северен флот продължиха цяла нощ безуспешните си опити да скачат някоя от трите спасителни капсули с евакуационния люк на потъналата подводница "Курск". Командването на военноморския флот съобщи, че ситуацията не се е променила, но все още има надежда за спасяване на екипажа. Британски военен говорител заяви, че изпратеният от Лондон спасителен екип има "нови идеи за решаване на проблема", но ще остави инициативата за действие на Москва. От норвежкото пристанище Трондхайм за мястото на инцидента отплава корабът "Сийуей ийгъл" с 12 цивилни норвежки водолази. По обед българско време за там ще замине и британската мини-подводница "Ел Ар 5". И двата екипа обаче се очаква да пристигнат едва в събота вечер.

В телевизионно интервю, президентът на Русия Владимир Путин заяви, че от момента, в който е било съобщено за аварията, са били предприети всички необходими и възможни усилия за спасяване на подводницата и екипажа. Путин добави, че поради лошото време моряците не са могли да използват всички средства, с които разполагат. Заместник-началникът на Генералния щаб на руския флот Александър Побожий ще посети днес централата на НАТО в Брюксел, за да се консултира с експерти на Пакта.

В телефонен разговор с Владимир Путин, американският президент Бил Клинтън е подновил предложението на Вашингтон да помогне за изваждането на потъналата руска подводница "по начин, който руснаците сметнат за подходящ", предаде Ройтерс. Заместник-началникът на руските ВМС Владислав Илин съобщи, че след телефонния разговор Путин е дал заповед на главнокомандващия флота да приеме помощта, откъдето и да идва.