В петък в Италия се състоя погребението на председателя на Европейския парламент Давид Сасоли. Политически фигури от страната и Европейския съюз се присъединиха към семейството и приятелите му на службата в Рим, предаде Ройтерс.

"Имах добър живот, изключително добър живот, макар и малко сложен, и да го прекратя на 65 години е наистина твърде рано", е заявил малко преди смъртта си Сасоли, разказа съпругата му Алесандра Виторини.

Преди 10 години политикът претърпява трансплантация на костен мозък, а в края на миналата година се появяват нови проблеми, свързани с имунната му система. Той почина в клиника за лечение на рак в Италия във вторник.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, италианският президент Серджо Матарела, италианският министър-председател Марио Драги и испанският му колега Педро Санчес бяха сред опечалените в петък.

Ковчегът на Сасоли беше покрит с европейското знаме, а италианските военни осигуриха почетен караул.

Първоначално телевизионен журналист, през 2009 г. Сасоли се насочва към политиката и през същата година печели изборите за Европейски парламент, като представлява лявоцентристката Демократическа партия. От юли 2019 г. той е председател на 705-местната асамблея на ЕС, мандатът му трябваше да приключи този месец.

Почина председателят на Европейския парламент

Почина председателят на Европейския парламент

След дълго боледуване и престой в болници от септември насам