11-те туристи от Европа и 8-те египетски екскурзоводи, които бяха похитени в Египет преди няколко дни, са добре и са на сигурно място. Това съобщиха суданските власти, цитирани от Ройтерс.

Заложниците са наблюдавани от полицейска охрана и ако се постигне консенсус между похитителите и полицията, няма да бъде необходимо провеждането на специализирана спасителна операция.

Сред заложниците са 5-има германци, 5-има италианци и един румънски гражданин. Германското правителство вече е установило контакт с похитителите.

„Според последната информация, която получихме днес, заложниците са добре. Днес сме 100% сигурни, че те наистина са в добро състояние," заяви министърът на външните работи на Судан.

Припомняме, групата туристи беше отвлечена в Египет преди няколко дни, но по-късно стана ясно, че са преминали границата и в момента се намират на ничия територия между Либия, Египет и Судан. Първоначалните данни бяха, че групата е била от 11 души.

Според египетските полицаи 19-те души са били похитени в град Асуан, който се намира на брега на река Нил в южната част на Египет.

Продължават преговорите за освобождаването на отвлечените туристи.