Председателят на Камарата на представителите на САЩ Пол Райън ще обяви, че няма да се бори за преизбиране на вота в края на тази година. Това разкриха двама източници пред CBS News.

Информацията се разпространява и от редица други медии.

Райън се присъединява към растящия списък от републиканци в долната камара, които напускат Конгреса. Повече от 30 републиканци в камарата и Сената обявиха, че планират да напуснат Конгреса в началото на 2019 г.

Появиха се много спекулации, че Райън ще напусне политическия пост, след като помогна за промяна на данъчния кодекс. Но от пресцентъра на председателя на долната камара отричат спекулациите, че той ще се оттегли.

АП също съобщи новината, позовавайки се на източници, които обаче не могат да кажат каква е причината Райън да не се кандидатира отново за място в Конгреса.

По-късно на пресконференция Райън потвърди, че се оттегля и ще напусне Конгреса през януари 2019 г.

Според американски медии това е голям удар върху усилията на републиканците да запазят мнозинството си в камарата след вота през ноември.

Тази година ще ми бъде последната като член на камарата. Ще се оттегля през януари, съобщи Райън пред журналисти. Той поясни, че иска да отдели повече време на семейството си.

Пол Райън влиза в Конгреса за първи път през 1998 г. През 2015 г. е избран за председател на долната камара след пенсионирането на Джон Бейнър.

Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп използва "Туитър", за да коментира информацията.

Той написа, че Райън е добър човек, който е постигнал неща, които не могат да бъдат поставени под въпрос.