Франция отдаде последна почит на иконата на френската политика Симон Вейл, която оцеля в нацистки лагери на смърт и остави своята диря в доминиран от мъжкия пол свят на френската политика с легализирането на абортите като здравен министър през 70-те г. на XX век, съобщава Ройтерс.

Борисов отдаде почит пред паметта на Симон Вейл

Борисов отдаде почит пред паметта на Симон Вейл

Той е на поклонението в Дома на ветераните в Париж по лична покана от френския президент Макрон

Президентът Еманюел Макрон заяви, че Вейл, която почина на 89 г. на 30 юни, ще бъде положена със съпруга й в криптата на Пантеона в Париж, където са положени други национални икони, включително Емил Зола, Виктор Юго и Александър Дюма.

Почина Симон Вейл – лидерът в узаконяването на контрацепцията и абортите във Франция

Почина Симон Вейл – лидерът в узаконяването на контрацепцията и абортите във Франция

Тя почина на 89 г.

Десетки официални лица казаха последно сбогом на Вейл. Двамата й синове, известни адвокати, държаха слово по време на траурната служба.

Министър-председателят Бойко Борисов също отдаде почит пред паметта на Симон Вейл. Той присъства на поклонението в Дома на ветераните в Париж по лична покана на Макрон.

Симон Вейл е първата жена председател на Европейския парламент (1979-1982). Тя е една от най-популярните и ползващи се с широко доверие обществени фигури във Франция, дългогодишен политик и активист, който работи усилено за европейската интеграция.

Родена е на 13 юли 1927 г. в Ница, Франция. През 1944 г., едва на 16, е депортирана в "Аушвиц" със семейството си, от което оцеляват само тя и двете й сестри. Години по-късно, вече утвърден общественик, тя председателства Фондацията за паметта на Холокоста, като след 2007 г. става неин почетен председател.

След войната Вейл завърша право и политически науки. Участвала е в два правителствени кабинета - като министър на здравеопазването и министър по социалните въпроси, здравеопазването и градоустройството. Между 1984-1989 г. е председател на групата на либералите, демократите и реформаторите в Европейския парламент и е евродепутат до 1993 г. От 1998 г. до 2007 г. е член на Конституционния съд на Франция.

Симон Вейл почина на 30 юни в Париж.