Съобщение на правосъдния министър на Норвегия в социална мрежа доведе до вот на недоверие, който може да свали правителството на малцинството, пише "Гардиън".

Пет лявоцентристки партии обявиха, че целта им е да свалят Силви Листхауг, популист от антиимиграционната Партия на прогреса, на парламентарен вот във вторник.

Министърът разбуни духовете със съобщение във "Фейсбук" на 9 март, което впоследствие беше изтрито.

Левите смятат, че правата на терористите са по-важни от националната сигурност. Харесай и сподели, написа министърът под снимка с маскирани ислямисти, облечени с черни дрехи, черни качулки и колани с муниции.

Съобщението на министъра отприщи политически фурор и впоследствие Листхауг беше принудена да се извинява 8 пъти в парламента през миналата седмица.

Премиерът Ерна Солберг също се извини от името на правителството, заявявайки, че Норвегия има "специална връзка" с тероризма и трябва да се "отдели специално внимание за обсъждане".

Коментарът на Листхауг беше след отхвърлянето на законопроект, който щеше да позволи на държавата да отнема гражданството на лица, заподозрени в тероризъм или в присъединяване към терористични организации. Левите партии смятат, че подобни решения трябва да бъдат прерогатив на съда.

През уикенда норвежки медии съобщиха, че правителството ще застане зад министъра и ще подаде оставка, ако християндемократите подкрепят вота на недоверие.

Солберг може да се опита да формира нов кабинет или задачата да се поеме от лидера на Работническата партия. В Норвегия не се позволява организиране на предсрочни избори.