Тунизийските сили за сигурност нахлуха в офисите на катарския телевизионен канал "Ал Джазира", съобщи в понеделник телевизионният канал на страницата си в Twitter, съобщава ТАСС.

"Тунизийските сили за сигурност нахлуват в нашия офис и изгонват всички колеги журналисти. Не сме получили предварително уведомление за затварянето на нашия офис от силите за сигурност". На служителите на телевизионния канал е казано "да изключат телефоните и компютрите и да изключат захранването".

Каналът твърди, че представителите на органите на реда не са били облечени в подходящата униформа и заявяват, че "следват инструкциите". Причините за това решение на тунизийските власти все още не са посочени.

На 25 юли президентът на Тунис Каис Саид разпусна парламента за 30 дни, премахна имунитета на всички депутати и обяви оставка на премиера Хишам Машиши. Това се случи, след като в няколко големи града на страната се проведоха протести, участниците в които настояха властите да разпуснат парламента, да променят политическия режим и да изправят пред съд отговорните за влошената епидемиологична и социално-икономическа ситуация в републиката.

На 25 юли се проведоха масови демонстрации в Бардо (предградие на столицата на републиката), градовете Кайруан, Сус и Таузер. По-специално протестиращите нападнаха централата на ислямистката партия "Ал-Нахда", чийто лидер Рашид Гануши е председател на Асамблеята на народните представители. Протестиращите обвиняват Ан-Нахда в влошаващата се ситуация в Тунис.

Властите на страната изпратиха в столицата части от правителствената армия. Войските заеха позиции в центъра на града, по-специално близо до сградата на събранието на народните представители и седалището на националната телевизионна компания. Освен това военните блокираха правителствения дворец и не позволяват на служителите да влизат на територията му.

Поддръжници на партия Ан-Нахда се опитаха да нахлуят в сградата на парламента. Близо до неговата територия се стигна до сблъсък между група граждани и поддръжници на Рашид Ганнуши. Според съобщения в медиите "гневни хора са хвърляли камъни по последователите на Ал-Нахда".

Поддръжниците на президента в град Меденин унищожиха и изгориха имущество в офиса на Ал-Нахда. Атаките срещу партийни офиси са извършени в няколко други градове на страната. По-специално, в град Беджа (северозападен Тунис), протестиращите разбиха регионалния клон на партията. В Кебили (западно от страната) офисът на ислямистката партия е изгорен от група млади хора. В град Кайруан (североизток) демонстрантите унищожиха фасадата на регионалния щаб на Ан-Нахда и изгориха логото на партията.

По-късно в арабските медии се появи информация за ареста на премиера в оставка Хишам Машиши. "Ройтерс" отрече тази информация и добави, че Машиши "е в дома си, не е арестуван".

Парламентът на Тунис призова армията на страната и силите за сигурност в понеделник да се присъединят към хората. Това съобщи телевизионният канал Al Mayadeen.

"Призоваваме тунизийската армия и силите за сигурност да се присъединят към хората". Парламентът също изрази "силното си противопоставяне" на мерките, предприети на 25 юли от президента Каис Саид.

Правоприлагащите сили се намесват, за да предотвратят ескалацията на сблъсъците между поддръжници на президента и тези на Гануши.

Саид уволни министъра на националната отбрана Брахим Бертаджи и изпълняващия длъжността министър на правосъдието Хасна бин Слимани.

Тунизийските власти засилиха контрола върху пътниците на международното летище Тунис-Картаген.

Представители на силите за сигурност са разположени на входовете в сградата на международното летище за щателна проверка на напускащите страната, както и вътре в летището, предимно в зоната на граничните контролни пунктове.

Предприети засилени мерки в изпълнение на заповедите на президента на републиката за засилване на контрола на граничните пунктове, както и за предотвратяване на пътувания на партийни лидери, политици и депутати.

Президентът на Тунис разпусна парламента

Президентът на Тунис разпусна парламента

Той отстрани и премиера на страната...