Политическото бъдеще на японския премиер Шиндзо Абе е под въпрос, след като стана ясно, че съпругата му е замесена в кронизъм (шуробаджанащина), съобщават "Гардиън" и "Блумбърг".

Правителството на Япония съобщи, че имената на премиера, съпругата му и финансовия министър са изтри от документи, които са в центъра на скандал със земя през миналата година.

Разкритието заплашва да събори администрацията и икономическата стратегия на правителството.

Финансовият министър Таро Асо се извини и поясни, че вътрешното разследване продължава, докато в същото време опозиционни депутати призовават да подаде оставка. Той призна, че служители във ведомството са подправили документите, но подчерта, че цялата вина е върху един от подчинените му, който е подал оставка през миналата седмица.

Абе също се опитва да ограничи щетите.

Шиндзо Абе призна, че новите разкрития "могат да подкопаят доверието към цялото правителство" и се извини на японците. Преди той заяви, че ще подаде оставка, ако се установи, че той или жена му са замесени в продажбата на държавна земя с голяма отстъпка на училище, което има връзки с крайни националисти в Осака.

Финансовото министерство призна, че са въведени корекции в официалните документи, свързани с решението за предоставяне на 85% отстъпа от реалната стойност на земята.