Уважаеми Bundeskanzler, все още не знаем кой сте, но партньорите на Германия имат послание към вас: Не жертвайте Европа, за да създадете коалиция, пише в Politico Пол Тейлър.

След най-фрагментираните избори в следвоенната история, вие и най-видният ви съперник и двамата претендирaте за мандат за управление. Следващите седмици и вероятно месеци на спорове за формирането на коалиция, ще бъдат последвани от това, което вероятно ще бъде първото трипартийно федерално правителство.

Това няма да е лесно време. Натискът върху вас ще бъде голям и ще възникне изкушението да се съсредоточите изцяло върху вътрешните проблеми, като ролята на Германия в Европейския съюз в най-добрия случай ще остане за после, а в най-лошия - като разменна монета.

Това би било ужасна грешка. За вас. За Германия. И за ЕС. Победата в изборите може да е свързана само с вътрешната политика, но по-специално в Берлин, управлението е свързано с Европа.

Тъй като е изправена пред редица належащи предизвикателства - геополитически сътресения, икономическа несигурност, продължаващата заплаха от COVID-19 и очертаващия се призрак от изменението на климата - Европа ще се нуждае от силна, проактивна Германия. И този изборен резултат вече е причина за безпокойство.

Рискът е, че политиката за ЕС, която едва се споменава по време на кампанията, се превръща в нещо, което трябва да се търгува, за победа над фискално ястребовата свободна демократична партия.

Лидерът на FDP Кристиан Линднер ще се опита да предотврати всяко движение към фискален съюз. Той се противопоставя на общото издаване на европейски дълг и поиска бързо връщане към строгите правила на ЕС за бюджетна дисциплина и към собственото балансирано бюджетно задължение на Германия. Той е против както увеличаването на данъците, така и по-високите държавни заеми.

Той също така иска решаващата работа на министъра на финансите - роля, в която той би казвал резултатите в еврозоната и вероятно ще поеме твърда линия, като отхвърля всяка споделена отговорност за дълга на други държави от ЕС или за спасяването на техните банки.

След като получи повече от 11 процента от гласовете, FDP е в ключова позиция да определи дали вие или вашият съперник ще оглавите следващото правителство. И в двата случая проевропейският еколог Зелените, с около 15 процента, би бил другият младши партньор.

Привличането на двамата в една и съща коалиция ще бъде първият ви тест като лидер - и няма да е лесен. Вашите неудобни приятели ще заковат всяка точка и запетая от правителствена програма в официален "коалиционен договор".

Последният такъв документ - който доведе Велика коалиция от консерватори и социалдемократи на поста през 2017 г. - обещава ново време за Европа след гласуването на Великобритания за напускане и миграционната криза на ЕС.

Това, което не можеше да направи, бе да предскаже истинския скок напред в по-тясната интеграция - който дойде само години по-късно, с колективния отговор на коронавирусната криза. След хаотично начало на пандемията, в което съседи се налагаше да се молят като просяци, страните от ЕС се събраха, за да създадат общ фонд за възстановяване, финансиран, за първи път, чрез колективни заеми и се съгласиха да обединят покупките на жизненоважни ваксини.

И двете важни решения противоречат на дълбоко вкоренените германски инстинкти за избягване на "трансферния съюз", при който богатите, пестеливи северни държави субсидират по-бедните, по-задлъжнели южни страни. И все пак, за щастие, при извънредна ситуация, вашите по-добри ангели надделяха.

В резултат на смелостта на вашия предшественик Ангела Меркел всички са победители: Европейската икономика се възстановява по-бързо, отколкото оптимистите смееха да прогнозират, дори преди повечето пари от NextGenerationEU да бъдат изплатени. Разходите по заеми на южните страни останаха ниски, тъй като емитирането на съвместен дълг повиши доверието на пазара, а европейските пазари за износ в Германия отново купуват.

Но под ваше ръководство Европа ще се изправи пред ново предизвикателство: превръщането на тези временни еднократни аванси в постоянни, за да се даде на държавите от ЕС капацитета да правят жизненоважни публични инвестиции в зеления и цифров преход.

Това ще бъде трудна сделка в Германия, но трябва да се направи.

По време на кампанията вие и вашият основен противник се придържахте към комфорта на фискалната ортодоксалност, обещавайки да се върнете към конституционната германска "дългова спирачка", която силно ограничава публичните заеми, веднага щом пандемията приключи. Макар че това може да изглежда политическа необходимост за успокояване на нервните гласоподаватели, това са икономически глупости.

Европа и Германия се нуждаят от огромни инвестиции, за да стимулират промишлените и енергийните трансформации, необходими за постигане на въглеродна неутралност. Това може да стане само чрез набиране на публичен капитал - както на национално, така и на европейско ниво - или заобикаляне, или изменение на строгите правила на ЕС за дълга и дефицита.

За щастие има формули за издаване на дълг за публични инвестиции, без да се налага да пренаписвате конституцията си или да нарушавате европейските разпоредби. Трябва да предложите извънбюджетни средства на ниво ЕС за изграждане на мрежи за зелена енергия и високоскоростни цифрови мрежи.

И в геополитиката партньорите ви от ЕС ще искат да поемете повече отговорност за колективни действия. Това ще включва по-твърдо отблъскване срещу самоувереността на Русия в Източна Европа, смекчаване на вашите доходоносни търговски връзки с Китай с по-голяма бдителност към правата на човека и интересите на европейската сигурност и засилване на усилията на НАТО и Европа за отбрана.

Каквото и да кажат, малцина европейци всъщност очакват да направите карачка назад за завършения вече тръбопровод за природен газ "Северен поток 2" от Русия до Германия, дори ако мнозина смятат, че изграждането ми е била геополитическа грешка. Но когато този тръбопровод влезе в експлоатация, вие ще имате задължение да спазвате обещанията на Меркел, че Украйна ще остане маршрут за транзит на енергия - налагайки допълнителни санкции на Москва, ако е необходимо - и че Берлин ще инвестира в развитие на водородна енергия в Украйна.

Крайно време е и Германия да покаже по-силна подкрепа за демокрацията, върховенството на закона и борбата с корупцията в Унгария, Полша, България и Румъния. Нежеланието на Берлин по исторически причини да бъде твърд с източните си съседи ги насърчи да се противопоставят на нормите на ЕС с нарастваща наглост.

Както бившият полски външен министър Радослав Сикорски каза преди десетилетие: "Страхувам се от германската сила по-малко, отколкото започвам да се страхувам от нейното бездействие".

Всъщност се опасявам от токсична комбинация от двете: че вашата тромава и колеблива коалиция може да използва германските сили, за да налага решения с най-нисък общ знаменател, вместо да поеме своята отговорност, за да помогне за изграждането на по-силна и съгласувана Европа.

Моля, докажете, че греша.

След изборите в Германия: Социалдемократите преговарят за коалиция със Зелените и свободните демократи

След изборите в Германия: Социалдемократите преговарят за коалиция със Зелените и свободните демократи

"Това, което виждате тук, е много щастлива СДП"