Агенцията на ЕС за контрол на болестите има добри и лоши новини, когато става въпрос за XBB.1.5, подварианта на коронавируса, наречен Кракен, който върлува из Америка и държи епидемиолозите будни през нощта, пише "Политико".

Лошата новина е, че XBB.1.5 се разпространява бързо, най-вероятно защото има някои големи предимства пред доминиращите в момента щамове Омикрон. Добрата новина е, че Европа има известно време да се подготви за това, ако и когато случаите станат вертикални.

"Има възможност този вариант да има нарастващ ефект върху броя на случаите на COVID-19 в ЕС/ЕИП, но не през следващия месец, тъй като в момента вариантът присъства само в ЕС/ЕИП на много ниски нива", пише Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) в неотдавнашната си оценка на XBB.1.5.

В сряда техническият ръководител за COVID-19 на СЗО Мария Ван Керхов каза, че здравната агенция е загрижена колко бързо подвариантът заменя други варианти. В САЩ той е преминал от 4 процента от секвенираните случаи до 40 процента за няколко седмици, според координатора за реакция на COVID-19 в Белия дом.

Все още обаче не е известно дали причинява по-тежка инфекция.

ECDC пише, че повишеното темпо на разпространение вероятно се дължи на способността на XBB.1.5 да избягва защитата на имунната система, предоставена от предишни инфекции или ваксинация. Той също така има мутация на шиповия си протеин - частта от вируса, която се свързва с клетките гостоприемници - което може да осигури известно предимство.

Засега подвариантът е само миг на радара в Европа по отношение на броя на случаите, каза ECDC, въпреки че е открит в Дания, Франция, Австрия, Холандия, Германия, Италия, Испания, Швеция, Исландия , Белгия, Чехия, Португалия и Ирландия. Данните, идващи от САЩ, показват, че XBB.1.5 се разпространява агресивно, като случаите се удвояват на всеки девет дни.

Опасността е, че експлозията на случаите съвпада с вече трудния сезон на грипа и респираторно-синцитиалния вирус, което натоварва болниците. В Белгия органите за обществено здравеопазване обявиха грипна епидемия поради нарастващи случаи, като пикът се очаква след три или четири седмици.

Но това, че подвариантът експлодира в САЩ, не означава непременно, че Европа скоро ще бъде в окото на бурята. "Големи разлики във вариантната циркулация са наблюдавани между Северна Америка и Европа няколко пъти по време на пандемията", пише ECDC.

Белгия обяви грипна епидемия

Белгия обяви грипна епидемия

Грипният сезон започна рано тази година в Европа, увеличавайки натиска върху здравеопазването