Политиците по света трябва да бъдат подведени под отговорност за "социалното убийство" на населението в резултат на погрешните решения по време на пандемията. Това призова Камран Абаси, редактор на Британското медицинско списание (BMJ), цитиран от АФП.

Над 2 милиона са жертвите на коронавируса до момента, повечето са в богатите държави в Европа и Америка.

Камран Абаси отбелязва, че световните лидери са допуснали ненужно страдание и смърт с погрешни политически решения.

Политиците трябва да бъдат подведени под отговорност с правни и изборни средства, наистина с всички национални и международни конституционни средства, ако се налага. Провалите на държавите, които ни отведоха до смъртта на 2 милиона души, са "действия" и "бездействия", които трябва да ни засрамят всички нас...Най-малко COVID-19 може да бъде определен като "социално убийство", подчерта той.

Терминът "социално убийство" е използван от философа Фридрих Енгелс през XIX век за описване на системно избиване на работници в резултат на небрежност от страна на управляващите класи.

Абаси, който живее във Великобритания, каза още, че правителствата многократно са пренебрегнали предупрежденията на научните си съветници да приложат по-бързо и по-стриктни мерки за ограничаване на социалната дистанция.