Гръцки полицай е отстранен от длъжност заради обвинение за нанесен побой над мъж в предградието на Атина тази седмица, предаде "Ройтерс". Любителско видео, показващо как служители бият мъж в жилищния район "Неа Смирни" по време на проверки за спазване на ограниченията срещу COVID-19, бе разпространено в социалните мрежи в неделя. 

Припомняме, че този случай разгневи обществеността. Той доведе до редица протести срещу полицейското насилие и ожесточен спор между правителството и опозиционните партии. По време на демонстрациите се стигна до сблъсъци между полиция и демонстранти. Десетки бяха ранени, сред тях - и полицаи. Демонстранти бяха арестувани.

Десетки арестувани и ранени след протест в Атина

Десетки арестувани и ранени след протест в Атина

Полицията и протестиращи се обвиняват в прояви на насилие

Във вторник вечерта премиерът Кириакос Мицотакис призова за сдържаност след насилието по протестите. "Сляпата ярост не води никъде", заяви Мицотакис, като се обърна предимно към младежите, които участваха в протестите. Очаква се той да говори по въпроса в парламента в петък.

Проучвания показват, че консервативната партия "Нова демокрация" на премиера Кириакос Мицотакис води с 13 процента пред лявата партия "Сириза".