Съпругата на полицейския служител, убил четирима колеги обяснява, че е имал психологически момент на лудост, бил е неадекватен и е чувал гласове предната вечер, съобщава БиБиСи.

45-годишният Микаел Харпон е застрелян от полицията на местопроизшествието. Френски служители се опитват да установят мотив за убийствата. Съпругата на Харпон е задържана, въпреки че прокуратурата в Париж не е повдигнала обвинение. Служители на полицейския съюз предполагат, че Харпон може да е участвал в спор на работното място.

Съпругата му е казала в полицията, че е имал проблем с шефовете си и чувства, че работата му е недооценена. Харпон е описан и като 70% глух.

Според доклади той приема исляма преди 18 месеца и спира да говори с колеги жени в офиса. Но говорител на правителството заяви, че няма индикации да е бил радикализиран преди атаката.

Убийствата са ден, след като полицията стачкува в цяла Франция заради засилващото се насилие спрямо офицерите. Хиляди служители протестираха в Париж поради недостиг на ресурси и противоречиви пенсионни реформи.

Четирима полицаи убити при нападение в Париж
Обновена

Четирима полицаи убити при нападение в Париж

Информацията е противоречива

Вчера, около 13 часа местно време, нападателят влиза в сградата и в офиса си атакува колеги с нож. Той намушква трима души в два офиса и две жени на стълбище, преди да бъде застрелян от офицер в двора на сградата.

Трима мъже и една жена са убити, коментира прокурор Реми Хайц. Пети човек е критично ранен при нападението и е изпратен за операция. Сградата е в близост до основни туристически обекти, включително катедралата "Нотр Дам".

"Полицията тичаше в паника. Бях изненадан да чуя стрелба, защото това не е място, където чувате такова нещо. Първо си помислих, че е самоубийство, защото в момента има много такива", коментира пред "Паризиен" свидетел, който е бил в двора по време на нападението.

Президентът Еманюел Макрон, премиерът Едуар Филип и министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер са посетили мястото. Според вътрешния министър, Харпон е 45-годишен ИТ специалист, работил в полицията в Париж 16 години. Длъжностните лица коментира, че е работил в разузнавателен отдел на полицейските сили.

Харпон е бил със слухови и говорни увреждания. Полицията е претърсила дома му в северната част на града.

Според Кристоф Крепин, представител на полицейския съюз, е имало напрежение между нападателя и неговия ръководител. "Не мисля, че това е терористичен акт".

Лидерът на полицейския съюз Жан-Марк Байъл определи това като престъпно деяние: "Това е момент на лудост". Полицейските съюзи твърдят, че от началото на годината има повече от 50 самоубийства на полицейски служители.

Нападателят от Париж наскоро приел исляма

Нападателят от Париж наскоро приел исляма

Уби трима полицаи и служител в администрацията на полицията