Полицията в Бали арестува двама българи заради опит за скимиране в Семиняк вчера вечерта, в поредния случай, в който участват граждани от източноевропейската държава, съобщават медии в Бали и Индонезия.

Двамата мъже, идентифицирани като Теодор Степанов Петров и Камен Севдалинов от местните медии, са преследвани от полицията, след като предупреждение от местна банка алармира, че в банкомат на път Джалан Сънсет, Семиняк, е монтирано скимиращо устройство.

"Въз основа на тази информация, на 10 февруари полицията в Бали проведе акция в близост до банкомат в района, а в 11 ч. извършителите се появиха на мотоциклет", коментира Анди Файран, който ръководи отдела за общи престъпление в полицията в Бали. 

"След това извършителите влязоха в кабината на банкомата и от CCTV можем да видим, че са действали подозрително. Тогава полицията извърши арестите и Петров, и Севдалинов признаха престъпленията по време на разпит", допълва той.

В допълнение, властите откриха редица доказателства в мястото на престоя им в района на Керобокан, включително няколко устройства за скимиране и 11 милиона IDR (8 500 щатски долара).

Чужденците са обвинени съгласно Наказателния кодекс на Индонезия (KUHP) и Закона за информационните и електронните транзакции (UU ITE), първият от които предвижда максимална присъда от 7 години затвор.

Бали има лош опит със скимиране на банкомати и в минали случаи често са участвали чужденци от Източна Европа. Само миналия месец двама българи са арестувани за предполагаем опит за скимиране, след като един от тях е хванат на банкомат в Кангу. В края на януари, заподозрените, идентифицирани като Методи Ангелов Николов и Янко Найденов Борисов, са обвинени поотделно съгласно Индонезийския закон за информация и електронни транзакции (UU ITE), който предвижда максимална присъда от 8 години затвор.

В началото на януари Окръжният съд в Денпасар осъди трима български граждани на седем месеца затвор всеки за опит за скимиране на банкомат в Бали. "Осъждаме подсъдимите Бойчо Ангелов Караджов, Филипина Алексндров Лямов и Стоян Владиморов Стоянов на седем месеца затвор и глоба в размер на 5 милиона IDR (361 долара)", коментира председателстващият съдията Мад Пасек по време на съдебното заседание, цитиран от държавната информационна агенция "Антара".

През септември тримата чужденци са се опитали незаконно да получат достъп до две различни места в Денпасар. Сред доказателствата, които са иззети по време на ареста им, са машина за четене на карти и брояч на пари.

Арестуваха българин на остров Бали за предполагаемо източване на банкомати

Арестуваха българин на остров Бали за предполагаемо източване на банкомати

Мъжът имал скимиращо устройство