Полицията в Кьолн, която е спирала и е проверявала документите за самоличност на стотици мъже от Северна Африка на Нова година, е обвинявана в расово профилиране, съобщават германски медии.

Според шефа на полицията в германския град Юрген Матиас стотици млади мъже, 98% от тях са били от северноафрикански произход, се събраха на две основни железопътни гари. Много от тях показаха признаци на агресивно поведение, поясниха от властите.

Въпреки че това най-вероятно е предотвратило насилие и нападения през новогодишната нощ, лидерът на Зелената партия Симоне Петер заяви пред Rheinische Post, че действията на полицията повдигат сериозни правни въпроси.

Матиас защити решението да се спират и проверяват мъжете, пояснявайки, че полицията е обещала "решителна интервенция", за да се избегне подобна ситуация като на 31 декември 2015 година, когато мъже от Северна Африка нападнаха стотици жени.

Зелената и Лявата партия също възразиха срещу съобщението на полицията в "Туитър" на 31 декември, в което се отбелязва, че е в ход контролът над "нафрис" на основните железопътни гари. Думата е унизителна за северноафриканците.

Матиас призна, че е направена грешка. 

Съобщението в "Туитър" е "напълно неприемливо", поясни Петер пред изданието.

По думите на Петер полицията може да е престъпила закона, "когато почти 1000 души бяха проверени и някои задържани заради начина, по който изглеждат".

Според полицията 25 случая на сексуално посегателство са регистрирани в Германия в новогодишната нощ, включително 7 в Кьолн.