Масова евакуация в централната част на германската столица Берлин заради бомба от Втората световна война, съобщиха от полицията, цитирана от АФП.

Евакуацията е около централната железопътна гара, покривайки няколко министерства и болница, уточняват от силите на реда.

Всички сгради и улици в радиус 800 метра от мястото до железопътната гара ще бъдат евакуирани, докато 500-килограмовата бомба не бъде обезвредена.

В съобщение на българското външно министерство се казва, че на 20 април 2018 г. от 9.00 часа местно време в района около централната жп гара в германската столица ще бъде проведена евакуация.

Засегнат ще бъде районът в радиус 800 метра от местоположението на бомбата. Това са улиците "Шосещрасе", "Инвалиденщрасе", "Хайдещрасе" и "Фенщрасе" (Chausseestraße, Invalidenstraße, Heidestraße und Fennstraße), както и намиращите се на тях сгради. Ще бъдат евакуирани и сградите в северозападната част на болница "Шарите" от улица "Инвалиденщрасе" до Берлинския музей по медицинска история.

По всяка вероятност централната жп гара също ще бъде евакуирана. По време на обезвреждането може да се стигне до нарушаване на движението на влаковете и автомобилния трафик по северно-южния тунел, както и на въздушното движение на летище Тегел. Всички линии на берлинското метро ще се движат по разписание, като единствено линия 55 ще бъде спряна след 09.00 ч. на 20 април. Възможно е да има нарушаване на движението и на автобусния обществен транспорт, допълват от ведомството.

Българското посолство в Берлин информира, че в случай на необходимост, на гражданите ще бъде осигурен подслон от страна на местните власти.