Почти половината от всички афганистански деца напускат училище поради конфликти, бедност, ранни бракове и дискриминация спрямо момичета. Това показват резултатите от  доклад на хуманитарни организации, цитиран от NBC News.

Според данните, 3,7 милиона деца на възраст между 7 и 17 години не са в клас, твърдят от USAID, УНИЦЕФ и независимия мозъчен тръст Самуел Хол.

Момичетата са особено тежко засегнати, като те са 60% от учениците, на които е отказан достъп до образование. В най-тежко засегнатите провинции, до 85% от момичетата не посещават клас.

Докладът отбелязва, че първият път, когато извън училище в Афганистан се е увеличил от 2002 г. насам. Освен това още 300 000 деца, които в момента посещават училище, са изложени на риск от отпадане.

Изследването е част от "Глобалната инициатива за деца извън училище", която попада в обхвата на целите на стратегията за устойчиво развитие до 2013 година. Целта е "да се осигури приобщаващо и справедливо качествено образование и да се насърчат възможностите за учене през целия живот за всички".

Конституцията на Афганистан изисква свободно предоставяне на образование, но милиони деца въпреки това напускат училище.

Групировки като "Ислямска държава" и талибаните, които от години действат в страната, са сред заплахите за светското образование.