Половината британци подкрепят провеждане на втори референдум за Брекзит, ако преговорите с Брюксел се провалят, показва ново социологическо проучване на YouGov, цитирано от "Политико".

От социологическото изследване, в което са участвали повече от 10 000 души, става ясно, че 50% от анкетираните заявяват, че ако се провалят преговорите с Брюксел, те предпочитат втори референдум. 25 на сто пък смятат, че парламентът трябва да вземе решение в случай на подобен сценарий.

Тереза Мей обмисля Брекзит без споразумение

Тереза Мей обмисля Брекзит без споразумение

Очаква се през септември специално заседание на правителството

Дори и преговорите да не завършат с провал, подкрепата за втори референдум остава силна, тъй като 45 на сто подкрепят национално допитване, 34% са против, а 22% не са сигурни.

63% от лейбъристите подкрепят предложението за втори референдум, а само 18 на сто са против. 77% от поддръжниците на лейбъристите също биха подкрепили оставане в ЕС. Лидерът на партията Джереми Корбин не изключва подкрепа за втори референдум. Лейбъристите могат да бъдат призовани от членовете да променят политиката си на ежегодна конференция в Ливърпул през септември.

Британците не искат земеделска работа. Кой ще събира плодовете след Брекзит?

Британците не искат земеделска работа. Кой ще събира плодовете след Брекзит?

Само 1% от работниците в селското стопанство на Острова са британци

Проучването, поискано от организацията Open Britain, показва още, че като цяло 53% от анкетираните искат оставане в ЕС, а 47 на сто са за напускане на съюза.

На референдума през 2016 г. 52% от британците гласуваха за напускане на ЕС.