Половината от германците виждат висок или много висок риск младите хора в страната да станат жертва на нападение с хладно оръжие, съобщи DPA. Това показват данни от изследване, проведено от YouGov сред 2026 пълнолетни германци между 23 март и 26 март. Резултатите от проучването показват, че 38 процента от анкетираните смятат, че рискът млад човек да бъде намушкан с нож е висок, 12 процента пък отговарят, че намират този риск за много висок.

Други 34 процента смятат, че рискът от атака с нож е нисък, докато 7 процента смятат, че е много нисък.

Профсъюзът на полицейските служители GdP съобщи, че атаките с хладно оръжие "очевидно" се увеличават, но за съжаление няма национална статистика за намушканите, за разлика от пострадалите в случаите при стрелба. Профсъюзът и Германският полицейски съюз поискаха да се съберат национални статистически данни за престъпления, включващи хладни оръжия.

Повечето ножове, използвани при атаките, са или незаконни закупени или законът забранява тяхното пренасяне.

Проучването установи, че почти четирима от петима германци са скептично настроени, че потенциалните забрани за ножове могат да бъдат наложени: 48% заявяват, че е малко вероятно и още 30%, че е малко вероятно забраната да спре закупуването или носенето на такива ножове.

От анкетираните само 12% смятат, че е вероятно или много вероятно забраната над ножовете да е ефективна. Останалите хора не отговарят или посочват отговор "Не зная".