Близо половината от заплащането по света отива в ръцете на само 10% от работниците, показва изследване на Международната организация на труда, докато при най-нископлатените 50% от работниците отиват само 6,4%, пише "Гардиън".

20% от работниците с най-ниски доходи - 650 милиона работници - получават по-малко от 1% от общото заплащане. Почти няма промяна през последните 13 г., установил е анализът на организацията. Използвани са последните налични данни от 2004 до 2017 г.

Работник от топ 10-те процента получава 7445 долара на месец, докато работник от 10-те процента на дъното взема едва 22 долара.

Половината работници в света получават средно по 198 долара на месец и най-бедните 10% трябва да работят повече от три столетия, за да печелят колкото най-богатите 10% от работниците на година.

Делът на глобалното заплащане, получено от топ 10-те процента, реално е спаднал от 2004 г. от 55,5 на сто до 48,9%. Но в някои държави неравенството в заплащането се увеличава, особено във Великобритания.

Неравенството между държавите е спаднало, тъй като просперитетът в Китай и Индия ги доближава до държавите с високи доходи. Но в по-бедните държави има по-високо ниво на неравенство в заплащането в сравнение с по-богатите държави. В Субсахарска Африка 50% от работниците на дъното получават само 3,3% от общото заплащане в сравнение с ЕС, където същата група получава 22,9% от всички пари, отделени за заплати на работниците.

От организацията отчитат в няколко държави с високи доходи, включително Великобритания, САЩ и Германия, реален спад в доходите на средната и по-ниската средна класа за период от 13 г., а голямо увеличение има на върха.

Делът на заплащането, получавано от работници в средната класа, е спаднал през този период от 44,8 на сто до 43%. В същото време делът на заплащане за топ 20-те процента се е увеличил от 51,3% на 53,5 на сто.