Десетки хиляди националисти участват в марш, с който отбелязват Деня на независимостта на Полша в столицата Варшава, съобщават АП и други медии.

Маршът е организиран под слогана "Полша е бастионът на Европа".

С горящи факли и развяващи полски знамена, огромни тълпи от крайнодесни националисти се движат по улиците на столицата.

Снимка 262161

Източник: ЕПА

През последните години по време на ежегодното мероприятие се стигаше и до сблъсъци.

В цялата страна поляците отбелязват деня с официални паради.

Президентът Анджей Дуда води церемонии пред Паметника на незнайния войн във Варшава, с които се отбелязват 98 години от независимостта на Полша, получена след края на Първата световна война и след 123 години чуждо управление.

Комитетът за защита на демокрацията - създадена миналата година организация за борба с централизирането на властта от полското дясно правителство, също участва в марш в защита на демократичните ценности. Групата, известна като KOD, избра да организира демонстрация на националния празник, за да отнеме част от насоченото към крайнодесните националисти внимание, тъй като те доминират на празника през последните години.

Националистите, които твърдо се противопоставят на приемането на бежанци от Близкия изток, носят лозунги като "Полша е бастионът на Европа", "Бог, чест, отечество", "Смърт за враговете на родината"; "Да бъдеш поляк, да бъдеш католик е привилегия и чест" и други.

Отделно леви активисти провеждат "антифашистки" марш в друг район на столицата.

Снимка 262156

Източник: ЕПА

По-рано днес Дуда, премиерът Беата Шидло и други лидери присъстваха на откриването на храм "Божие Провидение" - църква в полския парламент. Изграждането и започва още през далечната 1791 година, но окупацията на страната, войните и комунизмът забавят завършването й. Строителството започва през 2002 година. Тя е най-високата църква в католическата страна. Основите й са положени преди 225 години.

Парите за изграждането й са предимно от частни дарения от около 100 хиляди души в размер на 50 милиона евро.