Президентът на Полша Анджей Дуда заяви, че бюджетът на ЕС през следващите седем години трябва да бъде щедър за държавите от Централна Европа, за да им помогне да възстановят икономиките си от рецесията вследствие на пандемията от коронавирус, информира АП.

Дуда говори на откриването на среща на премиерите от Вишеградската четворка, в която участват Чехия, Словакия, Полша и Унгария. Полша пое 12-месечното ротационно председателство на регионалната организация от Чехия.

Полша трябва да получи по-малко пари от фонда за коронавируса, настояват еврочленки

Полша трябва да получи по-малко пари от фонда за коронавируса, настояват еврочленки

Полската икономика е една от най-малко засегнатите от коронавируса

"Ние искаме нашият регион да бъде един от стълбовете на развитие в Европа след пандемията. Имаме големи амбиции, но също и големи нужди за развитие", каза полският лидер.

"Поради тази причина ние искаме амбициозен европейски бюджет, който ще бъде с фокус върху развитието, европейската кохезия и големи структурни инвестиции, които ще засилят европейската икономика в нашия регион", продължи той.

Дуда призова правителствените лидери да постигнат съгласие върху обща стратегия на предстоящите преговори за бюджет 2021-2027 г. Някои държави искат намаляване на парите за Полша и Унгария, тъй като двете страни нарушават върховенството на закона и демокрацията.

"Искам преговорите за бюджета да завършат възможно най-скоро с желаните резултати", подчерта президентът.

Унгарският премиер Виктор Орбан вярва, че преговорите на срещата на върха на 17-18 юли в Брюксел ще бъдат успешни, но той смята, че съществуващите предложения са "много далеч" от "мъдрия финансов компромис, който ни е необходим".

Полският премиер Матеуш Моравецки описа предложенията като "не лоши и интересни".