Финансирането за възстановяването на ЕС от пандемията от коронавирус е пред риск да бъде блокирано след оплакване в Общността, че Полша се очаква да е един от най-големите реципиенти, въпреки че правителството атакува съдебната система и ЛГБТ общността, пише "Гардиън".

Дуда и Цасковски на балотаж в Полша

Дуда и Цасковски на балотаж в Полша

Президентът печели, но няма нужните за преизбиране 50%

Полската икономика е една от най-малко засегнатите от коронавируса и отделно Варшава е остро критикувана за подхода си по отношение на върховенството на закона. Но според информацията Полша е зад Испания като най-големия реципиент на евросредства.

Няколко анализа, разменени между страните членки, с които "Гардиън" се е сдобил, ядосаха няколко правителства. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и най-малко двама премиери, включително датския лидер Мете Фредериксен, лобират за преосмисляне разпределението на евросредствата и налагане на по-големи критерии за отпускане на средства.

Полша избира президент

Полша избира президент

Очаква се оспорвана надпревара

Планът на Европейската комисия е приемане на механизъм за спиране на евросредства за страни членки, които заплашват правата на гражданите си. Сега планът включва изискването за подкрепа с квалифицирано мнозинство на страните членки.

Висш дипломат от Европейския съюз коментира, че е трудно да се разбере и приеме при положение, че ситуацията в Полша е много далеч от страданието, което понесоха Италия и Испания.

Полша ни се присмива на ценностите и получава възнаграждение за това. Това е недопустимо. Южна Европа понесе основната тежест от кризата от коронавирус, миграционната криза и климатичната криза, а в крайна сметка остава с празни ръце, подчерта дипломатът.

27-те страни членки на ЕС ще проведат среща в Брюксел на 17 юли. Това ще е първата физическа среща от февруари. Те ще се опитат да договорят споразумение как блокът възнамерява да финансира плана за възстановяване на Европа.

Комисията търси подкрепа за вземане на 750 милиарда евро от международни капиталови пазари. 560 милиарда евро ще са за финансиране на икономически реформи на страните членки чрез микс от грантове и заеми.

Според последните изчисления полското правителство ще получи 37 милиарда евро в грантове и очакван принос от 21 милиарда евро, което означава, че ще получи чисти 16 милиарда евро.

Италия ще получи 81,8 милиарда евро, но ще внесе 59 милиарда евро, което означава само 22 милиарда евро чрез грантове, въпреки че в страната починаха 34 000 души от коронавирус и тази година икономиката й се очаква да се свие с 9,5%.

Белгия също се очаква да бъде сред държавите, които ще получат най-малко грантове, въпреки че е страната с най-висока смъртност от коронавируса на глава от населението в ЕС.

На фона на представената формула с изчисленията има растяща съпротива срещу отслабения механизъм за върховенството на закона и решението на Европейската комисия да включи данните за безработицата между 2015 и 2019 г. в алгоритъма за разпределението на средствата.