Правата на гейовете и хомофобията вероятно ще бъдат основни теми на отложените за края на месеца президентски избори, след като фаворитът обеща да "защити децата от ЛГБТ идеологията", пише "Гардиън".

Правителството на Полша спечели вот на доверие седмици преди президентските избори

Правителството на Полша спечели вот на доверие седмици преди президентските избори

Искането за вот на доверие към правителството идва преди насрочените за 28 юни президентски избори

Настоящият президент Анджей Дуда, който е съюзник на управляващата партия "Право и справедливост", направи обещанието, докато в същото време постави начало на така наречената "харта на семейството". Очевидно целта е да раздвижи консервативната база на партията, тъй като социологическите проучвания показват, че има малка преднина.

След като гласуването беше преместено от 10 май за 28 юни заради пандемията от коронавирус, кметът на Варшава Рафал Тжасковски влезе в битката. Проучванията сочат, че двамата с Дуда ще отидат на балотаж.

Тжасковски, който е от дясноцентристката "Гражданска платформа", е поддръжник на правата на ЛГБТ общността. Той е първият кмет на Варшава, който участва в гей парад в столицата.

Полша гласува на президентски избори на 28 юни

Полша гласува на президентски избори на 28 юни

Вотът трябваше да се състои на 10 май

В новата харта Дуда обещава да не подкрепя гей браковете или осиновяването от гей двойки, което се описва от полския президент като "чужда идеология". Държавният глава също ще се стреми към "забрана пропагандирането на ЛГБТ идеология" в училищата и публичните институции. "Гардиън" отбелязва, че това се доближава до прословутия руски закон, който атакува така наречената "гей пропаганда".

Правителствени и църковни лидери сравняват "ЛГБТ идеологията" с комунизъм, нацизъм и чума.

В Полша ще избират президент и по пощата

В Полша ще избират президент и по пощата

Промени в правилата заради пандемията